Engelse media roepen op tot verbanning Bulgarije: 'Schop ze eruit'

Reacties

Engelse sportkranten en overige media spreken schande van de gebeurtenissen omtrent het EK-kwalificatieduel tussen Bulgarije en Engeland (0-6). Bulgaarse supporters misdroegen zich gedurende de wedstrijd door spelers van het Engelse team racistisch te bejegenen. 

Engelse media roepen op tot verbanning Bulgarije: 'Schop ze eruit'

'Onsmakelijk en luguber: met waardigheid omgegaan met een sombere avond', kopt de BBC. Het Engelse medium stelt dat het nationale elftal van Engeland een krachtig statement maakte door de voeten te laten spreken in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar spelers van Engeland het slachtoffer waren van racistisch gedrag van de Bulgaarse supporters. Tot twee keer toe werd de wedstrijd stilgelegd, maar hoewel de Engelse spelers van tevoren hadden afgesproken van het veld te zullen stappen bij dergelijk racistisch gedrag, besloten de mannen van bondscoach Gareth Southgate door te spelen en op voetballende wijze de monden te snoeren.

Dat lukte middels een eclatante 0-6 zege, maar die fraaie score is bepaald niet hetgeen waarover dinsdag gesproken wordt in Engeland. Kick 'em out kopt het sportkatern van The Mirror. De Engelse sportkrant doet daarmee een oproep richting de UEFA. 'Engeland maakt gehakt van racisten, maar de UEFA MOET optreden tegen Bulgarije', wordt er gesteld. Het Engelse medium dringt daarmee aan op uitsluiting van Bulgarije, in elk geval voor het restant van de EK-kwalificatie.

Verachtelijk, beschamend en walgelijk: het zijn de woorden die elkaar afwisselen op andere Engelse sportcovers.

The Sun is lovend over de eigen ploeg voor het feit dat die op sportieve wijze revanche heeft genomen op het racistische gedrag van de Bulgaren, dat volgens de Bulgaarse bondscoach Krasimir Balakov wel meeviel. 'Waarschijnlijk waren de supporters ontevreden met hoe we speelden', zei Balakov. The Sun is minder voorzichtig: 'Apengeluiden en nazisaluten, tegen de UEFA zeggen wij: Kick 'em out.' Bij The Indepent spreekt men van ziekelijk racisme op een beschamende nacht in Sofia.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Engelse bondsvoorzitter
Greg Clarke, voorzitter van de FA, reageerde ook op de in zijn ogen 'verschrikkelijke avond'. 'Ik zat op de tribunes en zodra de scheidsrechter de wedstrijd stillegde, ben ik naar beneden gegaan om Gareth (Southgate, red.) te spreken. Hij zei dat de spelers apengeluiden hadden gehoord en dat aan de scheidsrechter hebben laten weten. Daarna gebeurde dat weer, maar de spelers wilden de wedstrijd uitspelen om de racisten niet te laten winnen. Ik heb inmiddels met de UEFA gesproken en zij zullen dit gaan onderzoeken. Ze zullen niet alleen onderzoeken wat de scheidsrechters hebben gehoord en gezien, maar ook getuigenverklaringen verzamelen. Ik ga ervan uit dat de UEFA hier tegen op treedt en op een juiste wijze omgaat met deze zaak. Ik weet dat er mensen bij de UEFA zijn die dit gedrag veroordelen.'

De Engelse bondsvoorzitter kreeg op zijn beurt weer de nodige kritiek over zich heen door zich veel te voorzichtig uit te spreken tegen dergelijk racistisch gedrag. 'Ik weet niet of Clarke wel de juiste man is voor deze positie', stelde Ian Wright, voormalig speler van onder meer Arsenal en tegenwoordig analist op de Engelse televisie. 'Je kunt wel zeggen dat je mensen bij de UEFA kent die dit gedrag veroordelen, maar wanneer hebben zij dat in het verleden aangetoond dan? Ik heb weinig vertrouwen in wat Clarke nu wil gaan doen tegen dit gedrag', aldus Wright, die vindt dat Clarke zou moeten uitspreken dat er een zero tolerance beleid wat betreft racisme zou moeten komen.

Bekijk hieronder meer Engelse voorpagina's.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep A EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
8
7
0
1
37-6
+31
21
2
Tsjechië
8
5
0
3
13-11
+2
15
3
Kosovo
8
3
2
3
13-16
-3
11
4
Bulgarije
8
1
3
4
6-17
-11
6
5
Montenegro
8
0
3
5
3-22
-19
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.