Spelers Engeland nemen heft nu wél in eigen hand bij racisme

Reacties

De spelers van Engeland zullen van het veld lopen als ze tijdens de EK-kwalificatiereeks nogmaals worden geconfronteerd met racisme. Dat is besloten in aanloop naar het uitduel van komende maandag in Bulgarije.

Spelers Engeland nemen heft nu wél in eigen hand bij racisme
© Pro Shots

Die wedstrijd wordt afgewerkt in een gedeeltelijk leeg stadion, omdat de Bulgaarse fans zich eerder al schuldig maakten aan racisme in de wedstrijden tegen Kosovo en Tsjechië in juni. Nu komt Engeland op bezoek, in de wetenschap dat die ploeg eerder dit jaar in Montenegro ook al werd gecronfonteerd met racistische geluiden. Raheem Sterling (foto) en bondscoach Gareth Southgate deden toen al een dringende oproep aan de UEFA hard op te treden tegen dergelijke misstanden.

Southgate vroeg zich toen nog hardop af of van het veld lopen de juiste reactie is. Ruim een half jaar later is dat exact wat de Engelse internationals van plan zijn als ze weer het slachtoffer zijn van racisme. Dat is de maandag de uitkomst geweest van een overleg. In principe zullen de internationals het driestappenprotocol van de UEFA volgen, waarbij eerst waarschuwingen worden afgegeven aan het publiek en de wedstrijd pas in derde instantie mogelijk wordt gestopt.

Chelsea-aanvaller Tammy Abraham openbaarde dat de spelers van Engeland bereid zijn daar van af te wijken. 'Harry Kane (aanvoerder, red.) zei dat we samen van het veld zullen lopen als er iets gebeurt en de desbetreffende speler zich er niet goed bij voelt', zei de 22-jarige spits tegen Engelse media. 'Ik persoonlijk vind dat één keer genoeg zou moeten zijn. Met drie stappen geef je mensen ruimte voor excuses. Als wij vinden dat we wedstrijd eerder moeten staken, dan doen we doet.'

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep A EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
8
7
0
1
37-6
+31
21
2
Tsjechië
8
5
0
3
13-11
+2
15
3
Kosovo
8
3
2
3
13-16
-3
11
4
Bulgarije
8
1
3
4
6-17
-11
6
5
Montenegro
8
0
3
5
3-22
-19
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Engeland
Meer over Engeland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.