Sterling stelt twee ultieme oplossingen voor tegen racisme in stadion

Raheem Sterling roept op tot een zware straf voor clubs wiens aanhangers zich schuldig maken aan racisme. De aanvaller van Manchester City wil dat clubs direct negen punten aftrek krijgen wanneer hun achterban zich verlaagt tot oerwoudgeluiden of andere uitingen van racisme.

Sterling stelt twee ultieme oplossingen voor tegen racisme in stadion

Sterling heeft in zijn loopbaan al herhaaldelijk te maken gekregen met racistische uitingen van het publiek, zowel in clubverband als in internationaal verband. Dit seizoen was het bijvoorbeeld nog raak tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Montenegro en Engeland.

Sterling is de laatste tijd één van de gezichten geworden van de strijd tegen racisme op en rond de velden. Recent gaf hij nog aan dat van het veld lopen bij racistische uitingen wat hem betreft geen optie is. Sterling ziet veel meer in een straf voor de club op de ranglijst.

'Ik zou graag zien dat er een automatische aftrek van negen punten komt bij racistisch gedrag. Het klinkt misschien hard, maar welke supporter wil het risico lopen dat zijn team degradeert of de titel misloopt door zijn racistische gedrag?', vraagt Sterling zich hardop af in een opiniestuk in The Times.

Het huidige systeem werkt niet, legt Sterling uit. Boetes uitdelen of vakken leeglaten is slechts een oplossing van tijdelijke aard. Hij heeft ook een tweede oplossing bedacht waarmee racistisch gedrag kan worden teruggedrongen.

Actie van sponsoren
'Kleine boetes doen clubs en landen niets, maar er is een groep mensen die het geld hebben om de clubs er bewust van te maken: sponsoren. De volgende keer dat een club of nationale bond onvoldoende maatregelen neemt, zou ik heel graag zien dat een bedrijf zijn geld terugtrekt en een moreel standpunt inneemt', aldus Sterling.

Sterling geeft ook aan dat hij eigenlijk verbaasd is dat hij meermaals het slachtoffer is geweest van racistisch wangedrag. 'Toen ik als kind opgroeide in Londen ging ik naar school en voetbalde ik, maar wat racisme was wist ik eigenlijk niet. Ik had er nooit mee te maken gekregen', aldus de aanvaller.

'Het is dus ook eigenlijk bizar dat ik in het jaar 2019 een verhaal moet schrijven in een krant, waarin ik oproep tot radicale veranderingen in het spel waar ik zo van houd. Maar ik doe het toch, want het racisme-probleem in het voetbal is immens. Het zit heel diep en is nog verre van uitgeroeid.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen