Bojan in voetsporen van Cruijff, Koeman en Ibrahimovic

Ajax rondt dinsdag de komst af van Bojan Krkic, die op huurbasis overkomt van Barcelona. De 22-jarige aanvaller wordt daarmee de twintigste speler die voor Ajax en Barcelona speelde.

Bojan in voetsporen van Cruijff, Koeman en Ibrahimovic

Johan Cruijff was de eerste; hij stapte in 1973 over van Ajax naar Barcelona en een jaar later bewandelde Johan Neeskens dezelfde weg. Trainer van de Catalanen was op dat moment Rinus Michels, die eerder ook successen vierde in Amsterdam. Toen Cruijff werd aangesteld als trainer van Barça haalde hij in Ronald Koeman (1989) en Richard Witschge (1991) ook twee voormalige Ajacieden.

Michael Laudrup speelde in het seizoen 1997/98 voor Ajax, terwijl hij eerder vijf jaar uitkwam voor Barcelona. In dezelfde periode haalde Louis van Gaal, ook een voormalig Ajax-trainer, veel oude bekenden naar Spanje. Frank en Ronald de Boer, Winston Bogarde, Patrick Kluivert, Jari Litmanen en Michael Reiziger maakten allemaal deel uit van de gouden lichting, die in 1995 de Champions League won. Later volgden ook Edgar Davids en Marc Overmars.

Bojan is de vijfde Spanjaard die na Barcelona terecht kwam bij Ajax. In 2006 had Gabri de primeur en kort daarna volgde Roger. Oleguer kwam in 2008, terwijl in januari 2013 Isaac Cuenca werd gehuurd van de Catalaanse grootmacht. Van die vier maakte Gabri de meeste indruk in Amsterdam; in vier seizoenen speelde hij 86 competitiewedstrijden en scoorde zeven keer.(Arjan van den IJssel)

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen