Boëtius lijdt 27 keer balverlies, De Jong is Van Nistelrooy voorbij

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de 24ste speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten. Een verzameling van de meest opmerkelijke statistieken van de negen competitieduels.

Boëtius lijdt 27 keer balverlies, De Jong is Van Nistelrooy voorbij

VVV-Venlo - FC Groningen 1-1
• Het doelpunt van Vito van Crooij na 1 minuut en 33 seconden was de snelste Eredivisie-treffer van VVV-Venlo sinds 25 februari 2011. Destijds scoorde Robert Cullen na 55 seconden tegen Excelsior.
• FC Groningen won onder Ernest Faber slechts één van de zeven Eredivisie-duels met een promovendus (G5, V1) en hield geen één keer de nul in deze zeven wedstrijden.
Ritsu Doan werd de vierde tiener die deze eeuw vijf Eredivisie-goals voor FC Groningen in één seizoen maakte, na Richairo Zivkovic (tien in 2013/14), Arjen Robben (zes in 2001/02) en Luis Suárez (zes in 2006/07).

Vitesse - Excelsior 1-2
Luc Castaignos schoot in de eerste helft tegen Excelsior vaker op doel (twee keer) dan in zijn voorgaande 626 speelminuten voor Vitesse in de Eredivisie (één). Met zijn eerste twee schoten tussen de palen dit seizoen, zowel in het heen- als terugduel met Excelsior, was hij trefzeker.
• Excelsior zette een nieuw clubrecord neer, door de zesde uitzege van het Eredivisie-seizoen te boeken.
• De Kralingers pakten dit Eredivisie-seizoen al tien punten na op achterstand te hebben gestaan in uitduels, het meest van alle Eredivisie-ploegen.
Mike van Duinen kwam tegen Vitesse tot scoren met zijn enige balcontact in het vijandelijke strafschopgebied. Vitessenaar Lassana Faye schoot de bal tegen de spits aan bij het uitverdedigen. 

PSV - SC Heerenveen 2-2
• Voor PSV kwam er een einde aan de clubrecordreeks van 22 thuiszeges op rij in de Eredivisie. Tegen Heerenveen leed PSV het eerste puntenverlies in het Philips Stadion sinds 5 november 2016 (1-1 tegen FC Twente).
• PSV heeft dit seizoen al meer tegendoelpunten gekregen (25) dan in het hele vorige seizoen (23).
Hirving Lozano is de eerste PSV'er ooit die in hetzelfde Eredivisie-seizoen twee rode kaarten krijgt tegen dezelfde tegenstander. Zowel uit als thuis werd Lozano van het veld gestuurd tegen Heerenveen.
Luuk de Jong ging met zijn 63e Eredivisie-doelpunt voor PSV Ruud van Nistelrooy (62 goals) voorbij op de eeuwige topscorerslijst van de Eindhovenaren. In de laatste twintig jaar scoorden alleen Mateja Kezman (105) en Jan Vennegoor of Hesselink (75) vaker voor PSV in de Eredivisie.

'Rood zware straf voor Lozano in spektakel tussen PSV en Heerenveen'

NAC Breda - AZ 1-3
• In het Rat Verlegh Stadion werden dit seizoen al 46 doelpunten gemaakt (19 door NAC, 27 door tegenstanders): het meest van alle Eredivisie-stadions.
• AZ heeft na twaalf uitduels dit seizoen al meer punten (27) gehaald dan in het hele vorige seizoen buitenshuis (25).
Oussama Idrissi kwam in zijn eerste vier Eredivisie-duels voor AZ tot evenveel assists (drie, waarvan twee tegen NAC) als in zijn laatste 36 Eredivisie-wedstrijden voor FC Groningen.

ADO Den Haag - Willem II 2-1
Abdenasser El Khayati leverde ADO Den Haag dit seizoen al zestien punten op met zijn doelpunten en assists. Geen enkele Eredivisie-speler was wat dat betreft belangrijker voor zijn ploeg.
• Willem II kwam voor de derde keer dit seizoen tot slechts één schot op doel. Alleen Roda JC Kerkrade (76) kwam dit seizoen tot minder schoten op doel dan de Tilburgers (89).
Thomas Meissner was in zijn enige Eredivisie-wedstrijd tegen ADO Den Haag bij meer goals betrokken (één assist) dan in 38 wedstrijden namens ADO (nul).

Roda JC Kerkrade - FC Utrecht 1-4
• De 1-4 overwinning van FC Utrecht op Roda JC Kerkrade is de grootste uitzege in de Eredivisie van de Domstedelingen op de Limburgers ooit.
• Roda JC verloor dit Eredivisie-seizoen al even vaak als in heel 2016/17 (vijftien keer) en kreeg daarnaast al meer doelpunten tegen (53) dan in heel 2016/17 (51).
Jorn Vancamp was direct betrokken bij vijf doelpunten in zijn laatste vijf competitieduels voor Roda (vier goals en één assist).
Mark van der Maarel maakte tegen Roda JC zijn tweede treffer van het Eredivisie-seizoen. Voor het eerst in negen seizoenen kwam de verdediger tot meer dan één treffer in een Eredivisie-jaargang.

FC Twente - Sparta Rotterdam 1-1
• FC Twente zit voor de eerste keer in de clubgeschiedenis zonder een zege in acht opeenvolgende thuisduels in de Eredivisie (G3, V5).
Gertjan Verbeek werd de eerste FC Twente-trainer die geen van zijn eerste zeven thuiswedstrijden met de Tukkers in de Eredivisie wist te winnen.
• FC Twente schoot voor het eerst sinds 2010/11 (begin datacollectie Opta) 23 keer vaker dan de tegenstander in een Eredivisie-duel.
Adam Maher had 130 balcontacten (minstens 51 meer dan iedere andere speler op het veld) en werd pas de tweede speler met zoveel balcontacten in een Eredivisie-duel dit seizoen, na Marko Vejinovic tegen Excelsior (131).
• Sparta kwam tot slechts vier balcontacten in het strafschopgebied van FC Twente. Geen ploeg had dit seizoen minder balcontacten in de zestien van de tegenstander in een Eredivisie-duel.

Hooiveld in degradatiezone met Twente: 'Ik maak me niet zo heel druk'

Feyenoord - Heracles Almelo 1-0
Robin van Persie kwam tot scoren met allebei zijn schoten op doel dit Eredivisie-seizoen.
Jean-Paul Boëtius leed 27 keer balverlies tegen Heracles Almelo. In dienst van Feyenoord leed hij nooit vaker balverlies in een Eredivisie-duel (ook 27 keer op 21 september 2014 tegen Ajax).
John Stegeman kwam met Heracles in de laatste dertien uitduels in de Eredivisie niet tot winst. Dat is de langste reeks onder één trainer van de Almeloërs sinds Peter Bosz in februari 2011 (ook dertien).
• In vier van de laatste zeven Eredivisie-duels schoot de tegenstander van Feyenoord (vijftien, Heracles zestien) vaker dan de Rotterdammers.

'Het lijkt wel of het iedere week slechter wordt bij Feyenoord'

PEC Zwolle - Ajax 0-1
• Ajax is ongeslagen in de laatste 24 Eredivisie-duels die de ploeg speelde in de maanden januari en februari (W20, G4).
• De 34-jarige Klaas-Jan Huntelaar werd de oudste Ajax-speler ooit met minimaal tien doelpunten in één Eredivisie-seizoen.
Hakim Ziyech verloor slechts zestien keer de bal tegen PEC (laagste aantal sinds oktober 2017 tegen SC Heerenveen, zestien keer). Alleen tijdens Heracles Almelo - Ajax (september 2016) verloor hij minder vaak de bal (veertien keer) in een competitieduel namens Ajax.
• Zowel Wouter Marinus, die op papier als spits begon bij PEC, als zijn vervanger Terell Ondaan kwam tot geen enkel schot of balcontact in het strafschopgebied van Ajax.

'Eigenlijk had Ajax een kinderlijk eenvoudige avond'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.