Blunderende Dost verliest bekerfinale met Sporting na bewogen week

Reacties

Sporting Lissabon is er zondag niet in geslaagd de Portugese beker te winnen. Laagvlieger Aves verraste de nummer drie van dit seizoen en won met 2-1. Bas Dost vertolkte in de slotfase een negatieve en positieve hoofdrol na een bewogen week voor Sporting.

Blunderende Dost verliest bekerfinale met Sporting na bewogen week

Met het verliezen van de bekerfinale komt er een einde aan vervelende week voor Sporting. Afgelopen dinsdag bestormden vijftig gemaskerde clubaanhangers het trainingsveld en werden spelers aangevallen. Dost liep bij de aanval een hoofdwond op, waarna het even de schijn had dat de spits en zijn collega's de bekerfinale tegen Aves helemaal niet wilden spelen.

De hoofdwond van Bas Dost moest gehecht worden. De spits speelde in de finale daarom met een hoofdband om.
De hoofdwond van Bas Dost moest gehecht worden. De spits speelde in de finale daarom met een hoofdband om.

Er werd besloten om toch in actie te komen en Dost kreeg 'gewoon' een basisplaats tegen de nummer dertien van de Portugese competitie. Aves verraste Sporting in de openingsfase, want na zestien minuten stond het 1-0. Alexandre Guedes stond vrij bij de tweede paal en kopte krachtig binnen na een voorzet vanaf rechts.

Sporting moest in de achtervolging, maar slaagde daar niet in. Aves maakte het aanvallende spel van Os Leões onschadelijk, waardoor Dost nauwelijks de bal kreeg in het strafschopgebied. Sporting ging meer en meer risico nemen en dat kwam de club duur te staan. Gelson Martins leed twintig minuten voor tijd balverlies op het middenveld, waarna Aves snel schakelde. Guedes werd opnieuw vrij voor keeper Rui Patrício gezet en opnieuw faalde de aanvaller van Aves niet: 2-0.

In de slotfase zette Sporting alles op alles om de aansluitingstreffer te produceren en via Dost had de 2-1 moeten vallen. De normaal zo scherpe spits miste op onbegrijpelijke wijze voor open doel. Goalie Quim hield een schot in de rechterhoek nog uit zijn doel, maar tikte de bal zo in de voeten van Dost. Vanaf nog geen vijf meter schoot Dost de bal op de lat.

De blunder van Bas Dost:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Enkele minuten later herstelde Dost gedeeltelijk zijn fout. Hij verlengde met het hoofd een bal die van achteruit werd ingebracht en bediende zo invaller Fredy Montero, die op acrobatische wijze alsnog de 2-1 maakte. Deze goal kwam echter te laat voor Sporting, dat Aves zijn eerste hoofdprijs in de clubhistorie zag winnen.

Voor Sporting is de nederlaag in de finale de afsluiting van een matig seizoen. In de competitie werden de hoofdstedelingen derde, achter kampioen FC Porto en nummer twee Benfica. Hierdoor speelt Sporting volgend seizoen niet in de Champions League.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.