Blunder Ulreich wordt sterker Bayern fataal tegen CL-koning Real

Real Madrid heeft zich voor het derde jaar op rij, en voor de vierde keer in de laatste vijf seizoenen, geplaatst voor de Champions League-finale. Door een enorme fout van keeper Sven Ulreich en een reeks gemiste kansen kon een sterker Bayern München de heerschappij van De Koninklijke in het miljardenbal geen halt toeroepen.

Bayern kwam in Estadio Santiago Bernabéu niet verder dan een 2-2 gelijkspel en na de 1-2 nederlaag van vorige week was dat niet voldoende om de eindstrijd in Kiev te bereiken. Ulreich, de vervanger van de geblesseerde Manuel Neuer, gaat zo een slapeloze nacht tegemoet. De doelman zorgde er met een lachwekkende blunder in de eerste minuut na rust voor dat Karim Benzema zijn tweede van de avond kon binnenschieten. Uiteindelijk bleek die goal beslissend te zijn voor Real.

De 2-1 van Karim Benzema, na een enorme fout van Sven Ulreich, bleek doorslaggevend.

Met het verzorgen van de 2-1 maakte Benzema de droomstart van Bayern ongedaan. De Duitsers waren zonder de geblesseerde Arjen Robben al binnen drie minuten op voorsprong gekomen, nadat Sergio Ramos niet goed had ingegrepen bij een voorzet van Thomas Müller en de bal via Corentin Tolisso bij Joshua Kimmich was beland. Net als in de heenwedstrijd opende de rechtsback de score.

De 0-1 van Joshua Kimmich.

Real reageerde goed op deze tegenvaller. De titelhouder ging direct op zoek naar een antwoord en na elf minuten stond de gelijkmaker al op het scorebord. Marcelo kreeg veel te veel vrijheid op links en leverde een perfecte voorzet af op Benzema, die bij de tweede paal de 1-1 binnen kopte. Het duel kende zo een heerlijke openingsfase en ook het restant van de eerste helft stelde niet teleur.

De 1-1 van Karim Benzema.

Bayern had opvallend veel ruimte aan de linkerkant, waar aanvaller Lucas Vázquez bij de absentie van Dani Carvajal als rechtsback speelde bij Real, en zorgde vanaf die zijde voor veel gevaar. Een kwartier voor tijd kreeg James Rodríguez een enorme kans om de club waarvan hij gehuurd wordt pijn te doen. Na pogingen van Robert Lewandowski en Müller leek de Colombiaan binnen te kunnen tikken, maar zijn inzet zeilde over het vijandelijke doel.

Penalty?
Aan de overkant van het veld zorgden Marcelo, Cristiano Ronaldo en Benzema nog voor opwinding, voordat Bayern kort voor rust recht dacht te hebben op een strafschop, vanwege een handsbal van Marcelo. Scheidsrechter Cüneyt Cakir floot echter niet en dus gingen Real en Bayern met een 1-1 tussenstand rusten.

In de eerste minuut na rust ging het direct mis voor Bayern. Ulreich ging op ongelooflijke wijze in de fout bij een terugspeelbal van Tolisso, waarna Benzema voor een leeg doel binnenschoot. Na negentig minuten bleek dit het cruciale moment in deze halve finale te zijn, al kwam Bayern nog wel terug tot 2-2. Nadat David Alaba en Niklas Süle al grote kansen om zeep hadden geholpen, schoot Rodríguez de langverwachte gelijkmaker binnen.

De 2-2 van James Rodríguez.

Bayern had nu nog een halfuur de tijd om de winnende treffer te vinden en daar kwamen ook nog goede kansen voor. Keylor Navas redde geweldig bij een inzet van Tolisso en Rodríguez schoof niet goed binnen, waardoor een heersend Bayern verzuimde om zichzelf te belonen. Real hield met pijn en moeite stand en ziet woensdag wie de tegenstander wordt in de finale van 26 mei: Liverpool of AS Roma.

Real Madrid maakte weinig indruk op analist Aad de Mos.