Blind relativeert zorgen over Oranje-defensie

Reacties

Daley Blind leeft met vertrouwen toe naar de clash van het Nederlands elftal met Tsjechië in de achtste finale van het EK. Hij beseft dat de ploeg van bondscoach Jaroslav Silhavy een verraderlijk lastige tegenstander is: 'We zullen op ons best moeten zijn.'

Blind relativeert zorgen over Oranje-defensie
© Pro Shots
Nederland
Nederland
0 - 2
Tsjechië
Tsjechië

Het Nederlands elftal won slechts twee van de zeven ontmoetingen met Tsjechië in de voorbije twintig jaar. Het gaat niet alleen om teleurstellende resultaten in een verder verleden, in 2014 en 2015 werd in de EK-kwalificatiereeks door Oranje ook nog verloren van een van zijn angstgegners. Blind is bekend met die gegevens. 'Onze cijfers tegen Tsjechië zijn niet in ons voordeel, we zullen op ons best moeten zijn om van ze te winnen', zegt de Ajacied deze vrijdag tijdens een persmoment.

Een van de punten van zorgen op weg naar de start van de knock-outfase lijkt het countergevaar van de Tsjechen. Is er extra aandacht geweest voor het defensief zo opgesteld staan dat er in de omschakeling weinig ruimte wordt weggegeven? In de groepsfase bleek Oranje in die situaties al een aantal keer kwetsbaar. Althans, zo vonden velen.

Blind kan zich niet helemaal vinden in die conclusie: 'Tegen Noord-Macedonië gaven we wat ruimtes weg. De ruimtes werden vooral groot omdat we vaak snel de bal verloren. Dan stonden we soms niet goed in de restverdediging. In de andere wedstrijden hebben we de ruimtes juist compact en klein gehouden. Ik voorzie dat het niet zo'n groot item wordt. Ook niet tegen de toplanden.'

Voor het Nederlands elftal is met de voorbereiding op de strijd tegen Tsjechië een nieuwe fase aangebroken. De poulefase werd met zeges op Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië relatief makkelijk doorlopen, terwijl vanaf nu iedere fout fataal kan zijn. Begint het toernooi nu pas echt? 'Ik snap wat jullie bedoelen. We hebben heel hard gewerkt om op dit punt te komen, maar het klopt dat de knock-outfase een nieuwe dimensie met zich meebrengt. In de poulefase kun je nog wat laten liggen. Nu is alles puur gericht op resultaat', reageert Blind.

Lees later vandaag op VI PRO in de Dag van Oranje meer over het vertrouwen van Daley Blind en de rol van assistent-coach Ruud van Nistelrooy, die we ook gesproken hebben twee dagen voor de grote test in Boedapest.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.