Bij vlagen sprankelend Oranje verdrijft chagrijn met belangrijke zege

Reacties

Het Nederlands elftal heeft weer wat kleur op de wangen. Bij de hervatting van de EK-kwalificatiereeks deed Oranje goede zaken door eenvoudig af te rekenen met Griekenland. Vooral in de eerste helft legden de mannen van bondscoach Ronald Koeman goed voetbal op de mat, waardoor het chagrijn dat na de finaleronde van de Nations League overheerste voorlopig is verdreven.

Bij vlagen sprankelend Oranje verdrijft chagrijn met belangrijke zege
© Pro Shots
Nederland
Nederland
3 - 0
Griekenland
Griekenland

Na drie nederlagen en elf tegendoelpunten in de eerste vier interlands onder Koeman, stond de druk er tegen Griekenland vol op bij het Nederlands elftal. Alleen een overwinning volstond immers om in Groep B op koers te blijven voor EK-kwalificatie. En Oranje kon een succesje sowieso wel gebruiken, nadat het in juni chagrijnig op vakantie ging na de nederlagen in de eindronde van de Nations League tegen Kroatië (2-4) en Italië (2-3).

Koeman hekelde na de nederlaag in de troostfinale tegen Italië het gebrek aan bereidheid bij zijn spelers en kondigde toen al aan dat dit consequenties zou hebben. Dat leidde drie maanden later tot een opmerkelijke systeemwissel met basisplaatsen voor Daley Blind, Marten de Roon en Wout Weghorst. Hoe verrassend die beslissingen ook waren, ze pakten wel goed uit. Want Oranje maakte een uitstekende indruk in het Philips Stadion.

Dat leidde aanvankelijk nog niet tot een treffer bij de eerste mogelijkheden voor Weghorst en Nathan Aké, maar in de zeventiende minuut was het raak toen de bal bij een corner voor de voeten viel van De Roon. Koeman zag in de 32-jarige middenvelder van Atalanta Bergamo vanwege zijn ervaring de beste partner van Frenkie de Jong, die dat vertrouwen tijdens zijn 38ste interland terugbetaalde met zijn eerste treffer in het Nederlands elftal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Koeman zal ook over de andere tien basisspelers tevreden zijn geweest, want de bereidheid die de bondscoach tegen Italië miste was er nu wel. En dat ging vooral in het laatste kwartier voor rust ook gepaard met schitterend voetbal. Zo toonde Xavi Simons na een half uur met een individuele actie zijn klasse. Doelman Odysseus Vlachodimos redde ternauwernood, maar was even later wel geklopt toen Cody Gakpo zijn terugkeer in Eindhoven opluisterde met een treffer.

Denzel Dumfries stond met een fluwelen voorzet aan de basis van het doelpunt van zijn oude ploeggenoot, nadat hij de aanval middels een combinatie met Simons over de rechterflank ook zelf had opgezet. Acht minuten later toonde Dumfries opnieuw aan zich als een vis in het water te voelen als wingback. Dit keer was het Gakpo die de aanval met een knappe actie opzette en was het Weghorst die de voorzet van Dumfries overtuigend binnenkopte: 3-0.

© Pro Shots

Zo sprankelde Oranje in Eindhoven zoals het dat lang niet had gedaan. Griekenland had daar weinig tegenin te brengen en stelde Mark Flekken alleen een keer op de proef toen spelmaker Anastasios Bakasetas een vrije trap in één keer op doel schoot. De doelman van Brentford liet zich niet verrassen en redde bekwaam, zoals hij ook na rust niet in de problemen kwam toen Stefan de Vrij de licht aangeslagen Aké na rust had afgelost in de defensie.

Griekenland mocht dan ook na rust voor weinig gevaar zorgen, ook aan Nederlandse kant was het na het sprankelende laatste kwartier voor rust lang wachten op een opleving. Pas na de entree van Noa Lang en de debuterende Tijjani Reijnders liet Oranje via een vrije trap van Simons eindelijk weer eens van zich horen. Ook Joey Veerman mocht nog zijn opwachting maken, maar ook hij kon het voor hem vertrouwde Philips Stadion niet nog een keer laten juichen.

Ondanks de weinig verheffende tweede helft, spoelde Oranje de kater van de eindronde van de Nations League weg. Het vertoonde spel voor rust en het solide defensieve optreden zal Koeman vertrouwen geven voor het restant van de EK-kwalificatiereeks, die zondag zijn vervolg krijgt met het belangrijke uitduel met Ierland. Dat verloor donderdagavond van Frankrijk, waardoor Nederland met zes punten uit drie duels naar de tweede plek in Groep B is gestegen.

Zo 10 sep. 2023

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep B EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Frankrijk
8
7
1
0
29-3
+26
22
2
Nederland
8
6
0
2
17-7
+10
18
3
Griekenland
8
4
1
3
14-8
+6
13
4
Ierland
8
2
0
6
9-10
-1
6
5
Gibraltar
8
0
0
8
0-41
-41
0
* Actueel tot en met 19 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.