Nederland buigt in verlenging voor Kroatië en loopt Nations League-finale mis

Nederland is er woensdagavond niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de eindstrijd van de Nations League. In de halve finale tegen Kroatië voorkwam Noa Lang diep in blessuretijd een eliminatie na de reguliere speeltijd, maar in de verlenging ging het alsnog mis voor de ploeg van Ronald Koeman (2-4). Kroatië mag hierdoor zondag om de hoofdprijs gaan spelen; voor Oranje wacht, ook op zondag, de troostfinale.

nv
2 - 4
Kroatië
Kroatië

Nederland maakte in de vorige interlandperiode geen goede indruk (4-0 nederlaag tegen Frankrijk en een plichtmatige 3-0 zege op Gibraltar) en Koeman liet voorafgaand aan de Final Four in de Nations League weten dat hij iets aan eerherstel wilde doen. De bondscoach koos tegen Kroatië voor Lutsharel Geertruida in de defensie, een middenveld met Mats Wieffer, Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners en een voorhoede met Donyell Malen, Cody Gakpo en Xavi Simons. Die laatste twee linies waren nog niet eerder zo samengesteld.

Het eerste halfuur was intensief, maar leverde geen serieuze kansen op. Kroatië scoorde weliswaar, via Luka Modric, maar op het moment van zijn schot was er al gefloten omdat Mario Pasalic met een omhaal Nathan Aké in zijn gezicht had geraakt. Het eerste gevaar van Oranje kwam van Koopmeiners, die over schoot. Niet lang hierna opende Malen na een prachtige aanval, met daarin hoofdrollen voor Aké en Wieffer, de score: 1-0.

Kroatië had in het laatste kwartier voor rust vaker de bal, maar tot veel gevaar leidde dat niet. Dat veranderde in de beginfase van de tweede helft: eerst met een gevaarlijk moment van Andrej Kramaric, die bij nader inzien buitenspel bleek te staan, en vervolgens een strafschop. Gakpo vergreep zich aan Luka Modric, die daar gretig van profiteerde en gewillig naar de grond ging. Kramaric stuurde vervolgens Justin Bijlow de verkeerde kant op en schoot de 1-1 tegen de touwen.

Na het Kroatische doelpunt kreeg Wieffer direct een goede kans om de voorsprong van Nederland te herstellen. Zijn inzet ging over. Kroatië was hierna voetballend beter en dat resulteerde een ruim kwartier voor tijd in de 1-2. De Nederlandse defensie zag er daar niet goed uit: Pasalic stond tussen drie verdedigers in, maar werd toch bediend en liet Bijlow met een volley kansloos.

Met Georginio Wijnaldum, Steven Bergwijn en Lang als invallers, terwijl Wout Weghorst al voor de goal van Pasalic in de ploeg was gekomen, probeerde Nederland nog terug in de wedstrijd te komen. Dat lukte op het moment dat bijna niemand in Rotterdam er meer rekening mee hield: kort nadat Gakpo uit de draai net naast had geschoten, ramde Lang diep in blessuretijd de 2-2 binnen.

De wedstrijd kreeg door de goal van Lang een verlenging en daarin ging het moegestreden Nederland alsnog kopje onder. In de 99ste minuut had Bijlow geen antwoord op een schot van afstand van Bruno Petkovic.

Nederland kreeg in het tweede deel van de verlenging vervolgens een enorme kans op een nieuwe gelijkmaker. De ingevallen Steven Bergwijn dwong Livakovic tot een redding, waarna Lang de bal voor het inschieten had. Met een leeg doel voor zijn neus schoot de aanvaller echter in het zijnet. Verder dan dat moment kwam Nederland in de tien minuten die nog volgden niet.

Kroatië had meer energie en gooide de wedstrijd in het slot. Even nadat Pasalic de lat had geraakt, veroorzaakte Tyrell Malacia een tweede strafschop. Deze keer verscheen Modric achter de bal en ook hij stuurde Bijlow de verkeerde kant op: 2-4. Dat bleek de beslissing in dit voetbalgevecht te zijn; vlak voor het einde werd een vijfde Kroatische goal nog afgekeurd.

Door de zege gaat Kroatië naar de Nations League-finale. De wedstrijd tegen de winnaar van Spanje-Italië wordt zondagavond om 20.45 uur gespeeld in De Kuip. Nederland, dat vier jaar geleden nog wél de Nations League-finale haalde en toen met 1-0 van Portugal verloor, strijdt op zondagmiddag vanaf 15.00 uur in Enschede om het brons. Dat is een duel waar niet echt naar wordt uitgekeken.