Bielsa maakt grote indruk in Polen met analyse van vijftig wedstrijden

Reacties

Marcelo Bielsa staat bekend om zijn uitvoerige voetbalanalyses en kwam deze week ook goed beslagen ten ijs bij een conferentie in Warschau. De clubloze trainer had de laatste vijftig interlands van Polen geanalyseerd en vertelde wat hem opviel.

Bielsa maakt grote indruk in Polen met analyse van vijftig wedstrijden
© Pro Shots

Bielsa was door een vakbond van Poolse trainers uitgenodigd om te spreken in het stadion van Legia Warschau, waar de conferentie plaatsvond. Hij kreeg liefst drie uur de tijd. Volgens een journalist die aanwezig was bij de toespraak had Bielsa in totaal 65 spelers geanalyseerd die uitkwamen voor de Poolse nationale ploeg in de laatste 50 interlands.

Om 50 interlands te bekijken, moest El Loco teruggaan tot 19 juni 2018, toen Polen met 1-2 verloor van Colombia. Van de laatste 50 wedstrijden won Polen er 23 en werden er 16 verloren, waaronder driemaal tegen Nederland. Van de elf wedstrijden die eindigden in een gelijkspel, was er één tegen Nederland.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Poolse bondscoach Czeslaw Michniewicz was aanwezig bij de lezing en bedankte Bielsa uitvoerig. 'Ik heb in het verleden je trainingen in het geheim bekeken. Ik kon niet alles begrijpen wat je deed. Je bent een genie, dank voor je lezing', zei hij onder meer.

Mogelijk had Bielsa ook invloed op de keuzes die Michniewicz maakte voor de oefenwedstrijd tegen Chili (1-0 zege) van woensdag, want de bondscoach liet Szymon Zurkowski spelen. De middenvelder, die dit seizoen nauwelijks in actie komt voor Fiorentina, werd in de lezing in positieve zin uitgelicht door Bielsa. 'Hij noemde hem een monster', verklaarde Michniewicz na afloop. 'Hij analyseerde vijftig wedstrijden en lichtte hem uit.' Zurkowski maakte echter geen sterke indruk tegen Chili. 'Hij toonde aan dat het makkelijker is voor een speler als je regelmatig in actie komt voor je club.'

De 67-jarige Bielsa, die werkloos is sinds zijn vertrek bij Leeds United in februari, werd in de zomer nog gelinkt aan Athletic Bilbao. Hij had zich al maximaal voorbereid op de klus en gaf via YouTube een presentatie over wat hij met de ploeg van plan was. Daarvoor had hij niet minder dan negentig wedstrijden (!) van de Basken teruggekeken. De mega-analyse bleek voor niets te zijn geweest, want de keuze viel op Ernesto Valverde.

Wereldkampioenschap

Stand Groepsfase Groep C Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Argentinië
3
2
0
1
5-2
+3
6
2
Polen
3
1
1
1
2-2
0
4
3
Mexico
3
1
1
1
2-3
-1
4
4
Saoedi-Arabië
3
1
0
2
3-5
-2
3
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.