Beslissende dans om WK-tickets: spannende tijden voor Marokko en Italië

Reacties

De laatste negen tickets voor het WK worden deze week verdeeld. Dat gebeurt tijdens de laatste speelronde in Afrika, de play-offs in Europa en de twee intercontinentale barrages. Hoe zien de laatste kilometers in The Road to Russia eruit?

Beslissende dans om WK-tickets: spannende tijden voor Marokko en Italië

Bekijk hier alle landen die al zeker zijn van het WK

Afrika

Met name de Afrikaanse landen reageerden begin dit jaar verheugd op het nieuws dat de FIFA het aantal WK-deelnemers verhoogt tot 48. Vanaf 2026 mag Afrika liefst negen teams afvaardigen aan de mondiale eindronde. Op weg naar Rusland moesten de ruim vijftig teams nog slechts vijf tickets verdelen. Twee daarvan zijn al vergeven, aan Nigeria en Egypte. Deze week vallen de laatste beslissingen.

Groep A
Tunesië staat er verreweg het beste voor. Met nog één speelronde te gaan verdedigt de formatie van bondscoach Nabil Maâloul een marge van drie punten op DR Congo, dat in 1974 onder de naam Zaïre al eens deelnam aan een WK. Tunesië, in 2006 voor het laatst van de partij op het hoogste podium, mag het karwei zaterdag in eigen huis afmaken tegen Libië. DR Congo moet afrekenen met Guinee en hopen op een misstap van Tunesië.

De stand

LandDuels en puntenDoelsaldo
Tunesië5-13(11-4)
DR Congo5-10(11-6)
Guinee5-3(5-11)
Libië5-3(4-10)

Het programma

 
11/11Tunesië - Libië
11/11DR Congo - Guinee
Op het WK 1974 speelde Zaïre tegen Brazilië. Verdediger Lobilo Boba probeert Roberto Rivelino van de bal te houden.
Op het WK 1974 speelde Zaïre tegen Brazilië. Verdediger Lobilo Boba probeert Roberto Rivelino van de bal te houden.

Groep B
Zambia, Kameroen en Algerije zijn de slachtoffers in deze poule des doods, die verrassend vroeg werd beslist in het voordeel van Nigeria. Wat rest is de strijd om de tweede plaats tussen Zambia en Kameroen. Niet dat je daar iets aan hebt: alleen de groepswinnaars kwalificeren zich voor het WK, er zijn geen play-offs.

De stand

LandDuels en puntenDoelsaldo
Nigeria5-13(11-3)
Zambia5-7(6-5)
Kameroen5-6(5-7)
Algerije5-1(3-10)

Het programma

 
10/11Algerije - Nigeria
11/11Zambia - Kameroen

Groep C
Zijn Karim El Ahmadi, Hakim Ziyech en Sofyan Amrabat volgend jaar te bewonderen in Rusland? Marokko werkt toe naar een ultieme finale in en tegen Ivoorkust. Een gelijkspel of een overwinning leidt tot de eerste Marokkaanse WK-deelname sinds 1998. Ivoorkust moet winnen om het ticket op te eisen. Gabon en Mali zijn uitgespeeld.

De stand

LandDuels en puntenDoelsaldo
Marokko5-9(9-0)
Ivoorkust5-8(7-3)
Gabon5-5(2-7)
Mali5-3(1-9)

Het programma

 
11/11Ivoorkust - Marokko
11/11Gabon - Mali

Groep D
Senegal is de huizenhoge favoriet om ten koste van Burkina Faso, Kaapverdië en Zuid-Afrika deze poule naar zijn hand te zetten. De stuntploeg van het WK 2002 voert de groep nu al aan én heeft nog een uitduel met Zuid-Afrika tegoed, een wedstrijd die moet worden overgespeeld doordat een dubieuze arbiter de fluit hanteerde. Senegal speelt ook nog een thuiswedstrijd tegen Zuid-Afrika, waardoor Burkina Faso en Kaapverdië extreem afhankelijk zijn.

De stand

LandDuels en puntenDoelsaldo
Senegal4-8(6-2)
Burkina Faso5-6(6-6)
Kaapverdië5-6(4-8)
Zuid-Afrika4-4(6-6)

Het programma

 
10/11Zuid Afrika - Senegal
14/11Burkina Faso - Kaapverdië
14/11Senegal - Zuid-Afrika

Groep E
Voor het eerst sinds 1990 is Egypte er weer bij op een WK. Mohamed Salah en de zijnen zijn na de 2-1 overwinning op Congo niet meer te achterhalen. Vooral voor Ghana, in 2010 nog kwartfinalist op het WK, is dat een hard gelag.

De stand

LandDuels en puntenDoelsaldo
Egypte5-12(7-3)
Oeganda5-8(2-1)
Ghana5-6(6-4)
Congo5-1(4-11)

Het programma

 
12/11Congo - Oeganda
12/11Ghana - Egypte

Europa

In Europa is de situatie overzichtelijk. Acht landen verdelen in play-offs de resterende vier tickets. Alle kanshebbers hebben al eens eerder deelgenomen aan een WK. Noord-Ierland zit het langst in de wachtkamer, al sinds 1986. Met liefst vier wereldtitels heeft Italië verreweg het beste gepresteerd op de hoogste niveau. De Zuid-Europeanen moeten zich ontdoen van Zweden, dat het Nederlands elftal aftroefde in de groepsfase.

Donderdag deden Kroatië en Zwitserland goede zaken in de heenwedstrijd door respectievelijk Griekenland (4-1) en Noord-Ierland (0-1) te verslaan.

Heenduels:

 
09/11Kroatië - Griekenland (4-1)
09/11Noord-Ierland - Zwitserland (0-1)
10/11Zweden - Italië
11/11Denemarken - Ierland

Returns:

 
12/11Zwitserland - Noord-Ierland
12/11Griekenland - Kroatië
13/11Italië - Zweden
14/11Ierland - Denemarken

Intercontinentale play-offs

De laatste twee startbewijzen voor Rusland worden betwist in twee intercontinentale barrages. Nieuw-Zeeland, de winnaar van de Oceanische zone, duelleert met Peru, dat als vijfde eindigde in de Zuid-Amerikaanse megapoule. Voor beide landen zou een WK-optreden geen primeur betekenen. Nieuw-Zeeland sloot het toernooi van 2010 zelfs ongeslagen af, al viel het doek wel in de groepsfase na drie gelijke spelen. Peru nam in 1982 voor het laatst deel aan de mondiale eindronde, met onder anderen vedette Teófilo Cubillas in de gelederen.

De tweede play-off gaat tussen Honduras en Australië. The Socceroos rekenden in de vorige play-offronde zeer moeizaam af met Syrië, terwijl Honduras als vierde eindigde in de Noord- en Midden-Amerikaanse finalepoule. Honduras gaf tijdens de voorbije twee WK's acte de presence, Australië miste in 2002 voor het laatst de boot.

Loting

Na de laatste play-offs kan ook het aftellen tot de loting voor het eindtoernooi beginnen. Op vrijdag 1 december worden de 32 landen in het Kremlin onderverdeeld in acht groepen van vier. De groepshoofden zijn inmiddels al bekend, met de bezetting van de andere potten komt de FIFA als het volledige deelnemersveld rond is.

Vladimir Poetin en Gianni Infantino: twee onvermijdelijke hoofdrolspelers bij de loting op 1 december.
Vladimir Poetin en Gianni Infantino: twee onvermijdelijke hoofdrolspelers bij de loting op 1 december.
Alles of niets voor Marokko en Ivoorkust, spannende affiches in Europa
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.