Icoon Cahill kopt Australië naar play-offs WK

Australië heeft zich dankzij Tim Cahill geplaatst voor de intercontinentale play-offs voor het WK 2018. Syrië werd in Sydney uiteindelijk in de verlenging verslagen: 2-1.

Australië en Syrië plaatsten zich als nummers drie van de kwalificatiegroepen voor de Aziatische play-offs. Eerstgenoemde moest Japan en Saoedi-Arabië voor zich dulden, Syrië eindigde onder Iran en Zuid-Korea. Afgelopen donderdag hielden de landen elkaar in de heenwedstrijd in evenwicht: 1-1. Dinsdagochtend stond de return in Sydney op het programma.

De thuisploeg gold vooraf als favoriet, maar het waren de bezoekers die brutaal de leiding namen. Omar Al Somah, in de heenwedstrijd ook al trefzeker, opende in de zesde minuut al de score na een razendsnelle counter. Australië stelde al snel orde op zaken. Matthew Leckie kwam goed door aan de rechterkant en legde de bal perfect op het hoofd van Cahill.

De Australische volksheld knikte in de dertiende minuut raak voor The Aussies: 1-1. Wat volgde was een rommelig duel. Australië kreeg de beste kansen via onder anderen Aron Mooy en Tom Rogic, maar ook Syrië kwam er een aantal keer gevaarlijk uit in de tegenaanval. Syrische doelman Ibrahim Alma hield zijn doel knap schoon, waardoor er een verlenging aan te pas moest komen.

Die verlenging zat er al snel op voor Mahmoud Al Mawas. De Syrische middenvelder kreeg in de 94ste minuut zijn tweede geel en kon gaan douchen. Alma hield het tiental van de Syriërs vervolgens knap op de been, maar was ook kansloos toen Cahill tien minuten voor het einde opnieuw toesloeg. Mooy speelde Robbie Kruse vrij, die de bal voorgaf. Cahill torende boven zijn directe tegenstander uit en knikte fraai raak: 2-1.

Het was de vijftigste interlandgoal voor Cahill, die daarmee een absolute legendestatus claimde. De 37-jarige voormalig speler van onder meer Everton, werd de eerste speler ooit die de mijlpaal van vijftig doelpunten voor Australië bereikte. Al was Al Somah in de 120ste minuut nog wel héél dicht bij de gelijkmaker. De spits schoot een vrije trap van een meter of twintig tegen de paal. De thuisploeg, met oud-Eredivisionist Trent Sainsbury (PEC Zwolle) in de basis en Nikita Rukavytsya (ex-FC Twente) als invaller gaf die voorsprong niet meer weg.

Australië wacht nu een confrontatie met de nummer vier van de CONCACAF-kwalificatie. De Verenigde Staten, Panama en Honduras vechten komende nacht (aftrap 2.00 uur) uit wie de tegenstander wordt. De winnaar van dat tweeluik plaatst zich voor het WK 2018 in Rusland. Bekijk hier de stand van zaken in de kwalificatie van Noord- en Midden-Amerika.