Kroatië heeft WK-ticket voor het grijpen door Griekse blunders

Reacties

Kroatië heeft donderdagavond een grote stap gezet richting een optreden op het WK 2018 door in eigen huis met liefst 4-1 te winnen van Griekenland. Enkele defensieve blunders deden de bezoekers de das om.

Kroatië heeft WK-ticket voor het grijpen door Griekse blunders

'De Grieken zullen ongetwijfeld de verdedigende stellingen betrekken in de hoop op een clean sheet. Wij hebben echter voldoende kwaliteit om het tweeluik een positieve draai te geven', blikte Ivan Perisic deze week vooruit op de eerste ontmoeting met de Grieken, die in Groep H alleen in België hun meerdere hoefden te erkennen. Kroatië moest alle zeilen bijzetten om in Groep I als tweede achter IJsland te finishen. Onder Zlatko Dalic, de opvolger van de ontslagen Ante Cacic, boekte de nummer drie van het WK 1998 tijdens de laatste speelronde een cruciale 0-2 overwinning op Oekraïne.

Perisic had het bij het rechte eind met zijn voorspelling dat Griekenland het accent op de defensie zou leggen. De equipe van bondscoach Michael Skibbe beperkte zich aanvankelijk tot tegenhouden, maar slaagde daar niet goed in. Het was een blunder van Orestis Karnezis die de Kroaten op gang hielp. De doelman nam in de twaalfde minuut een terugspeelbal verkeerd aan en haalde vervolgens Nikola Kalinic onderuit. Luka Modric verzilverde de toegekende penalty. Kalinic deed de bezoekers nog voor de twintigste minuut meer pijn, door met een fraaie voetbeweging de 2-0 aan te tekenen, op aangeven van Ivan Strinic.

Kroatië nam als onafhankelijk land aan negen van de laatste elf eindrondes deel.
Kroatië nam als onafhankelijk land aan negen van de laatste elf eindrondes deel.

Griekenland, in 2014 nog achtstefinalist op het WK maar hopeloos falend in de EK 2016-voorronde, stelde daar behoudens enkele acties van Konstantinos Mitroglou weinig tegenover. De aansluitingstreffer van Sokratis Papastathopoulos kwam letterlijk uit de lucht vallen. De verdediger van Borussia Dortmund kopte raak uit een hoekschop van Kostas Fortounis. De reactie van Kroatië liet niet lang op zich wachten. De mee opgekomen Sime Vrsaljko stelde Perisic in staat om te scoren met het hoofd. Met de 3-1 achterstand bij rust mochten de Grieken zich niet beklagen, want Andrej Kramaric en Kalinic misten nog aardige mogelijkheden.

Vlak na de hervatting incasseerde Griekenland alsnog een vierde doelpunt en net als bij de 1-0 kreeg Kroatië de goal min of meer cadeau. Konstantinos Stafylidis wilde de bal met zijn borst terugleggen op de doelman, maar gaf hem te weinig kracht mee. Daardoor kon Vrsaljko de bal oppikken en Kramaric bedienen: 4-1. 

De royale voorsprong gaf Kroatië de luxe om zich terug te trekken en de Grieken het spel te laten maken. Met Modric als regisseur bij menig tegenstoot was het echter vooral de thuisploeg die voor dreiging zorgde. Het bleef echter bij 4-1, een uitslag waarmee Kroatië met vertrouwen de return van zondag zal ingaan.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.