Berghuis accepteert status: 'EK is enorme eer, je moet je plek kennen'

Reacties

Steven Berghuis bleef in de eerste twee EK-groepsduels op de bank bij Oranje, maar mocht maandagavond 45 minuten meedoen. De aanvaller zou liever méér spelen, maar klaagt niet. Niet over het aantal speelminuten, maar ook niet over de schoppen die hij kreeg.

Berghuis accepteert status: 'EK is enorme eer, je moet je plek kennen'
© Pro Shots
Noord-Macedonië
Noord-Macedonië
0 - 3
Nederland
Nederland

Oranje won maandag met 0-3 van Noord-Macedonië, waardoor het foutloos doorgaat naar de achtste finale van het EK. En hoewel aanvoerder Georginio Wijnaldum na afloop kritisch was, maakte die zege in het buitenland behoorlijk veel indruk. Wie ook reden had tot juichen was Berghuis: de aanvoerder van Feyenoord mocht halverwege invallen en maakte daarmee zijn eerste minuten van het toernooi. En dat voelde goed, al accepteert hij het ook als hij niet speelt.

Want, zo legde hij uit bij de NOS: 'Het liefst sta je op het veld, maar je schikt je ook in je rol. Dit is een EK, we doen het met z'n allen, dus je moet ook wel je plek kennen. Hard trainen, áán staan en klaar zijn om dit soort momenten te pakken als ze komen. Het is een groot toernooi met de beste spelers van het land. Het is een enorme eer om erbij te zijn, maar uiteindelijk wil ik ook een bijdrage leveren. Hard trainen, dat is de manier voor de hele groep', zo herhaalde hij zijn boodschap.

Berghuis kwam erin toen Oranje switchte naar 4-3-3, maar hij weet ook dat bondscoach Frank de Boer toch vooral kiest voor 3-5-2. 'Misschien zou ik meer kansen krijgen in een 4-3-3, dat is wel de conclusie van de groepsfase, maar ook in 3-5-2 kan ik mijn steentje bijdragen. Ik heb bepaalde kwaliteiten. Als we die nodig hebben, dan sta ik er.' Met de opmerking dat hij op trainingen laat zien dat hij klaar is voor meer speeltijd, antwoordde Berghuis: 'Goed gezien, haha. Misschien heb ik daarom ook een helft gespeeld vandaag, zou kunnen.'

Tot slot reageerde Berghuis ook op de twee overtredingen die hij te verwerken kreeg. 'Twee forse tikken. Vooral die eerste, op mijn achillespees. Hoort erbij', stelde hij, om daar lachend aan toe te voegen: 'Ik ben wel de laatste die over tackles mag klagen, denk ik, haha.' Daarmee doelde hij met zelfspot op de rode kaarten die hij dit seizoen kreeg tegen SC Heerenveen (in het bekertoernooi) en Vitesse, terwijl hij goed wegkwam met een harde overtreding op AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.