Het Benfica van Roger Schmidt heeft zich meer dan overtuigend geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League. Na een zege op Belgische bodem troefde de wervelende Portugese grootmacht Club Brugge dinsdagavond ook in Lissabon af.

Benfica
5 - 1
Club Brugge
Club Brugge

Noa Lang sprak op weg naar de return zijn geloof in een stunt uit. De Oranje-international dacht dat Club Brugge de 2-0 achterstand in het tweeluik in de uitwedstrijd nog zou kunnen ombuigen. Zo'n stunt zat er in Estádio da Luz echter geen moment in. De Belgen konden van begin af aan het tempo van Benfica simpelweg niet bijbenen. De thuisploeg leek in de tweede minuut op voorsprong te komen via João Mário. Hij scoorde door de bal achter zijn standbeen langs in het doelpunt te werken, maar in de aanloop daarnaartoe bleek er sprake te zijn geweest van buitenspel.

Met kunst- en vliegwerk bleef Club Brugge een tijdje overeind. Bjorn Meijer werkte de bal in de twintigste minuut vlak voor de lijn weg bij een schot van João Mário. De defensie van het team van Scott Parker wankelde en in de 38ste minuut was er geen houden meer aan. Portugees international Rafa Silva maakte met zijn klasse het verschil. De aanvaller kreeg de bal van Gonçalo Ramos en maakte in het strafschopgebied behendig ruimte voor het schot, om de bal vervolgens met buitenkant rechts in de verre hoek te schieten: 1-0.

De machteloosheid leidde tot frustratie bij Club Brugge en met name bij Lang. De ex-Ajacied kwam amper in het spel voor, maar trok vlak voor rust wel de aandacht met een wilde tackle. Hij had geluk dat alleen een overtreding van Abakar Sylla van vlak daarvoor met geel werd bestraft. Nog voor rust liep Benfica uit naar een grotere voorsprong. Ramos kreeg de bal van João Mário en slalomde knap tussen tegenstanders door, waarna hij Club Brugge-doelman Simon Mignolet klopte met een knal in de korte hoek: 2-0.

Parker had na de eerste helft genoeg gezien van Lang, die ondanks de behoefte aan aanvallende impulsen halverwege werd gewisseld. Zonder de man met rugnummer 10 binnen de lijnen ging het niet beter bij Club Brugge. Ramos maakte in de 57ste minuut zijn tweede doelpunt van de avond. De spits stond wel erg vrij bij een voorzet van Alejandro Grimaldo en maakte de 3-0.

Het ging van kwaad tot erger voor het team van Parker, wiens positie al enorm onder druk stond op weg naar de return. Vanaf de strafschopstip maakte João Mário de score nog pijnlijker voor de gevallen kampioen van België die sinds de jaarwisseling nog maar twee keer won (4-0). De honger van het team van Schmidt, die Fredrik Aursnes had laten starten en David Neres na een uur had laten invallen, was nog niet gestild. Neres liet de Benfica-supporters in de 77ste minuut nog eens juichen. De buitenspeler schoot de bal zuiver in de verre hoek nadat de Club Brugge-defensie opnieuw uit elkaar gespeeld was: 5-0.

Het slotakkoord kwam op naam van Meijer, die op geweldige wijze scoorde vlak voor tijd. De van FC Groningen overgenomen linksback hielp Club Brugge van de hatelijke nul af door de bal in de verre bovenhoek te knallen (5-1). Hoe mooi dat doelpunt ook was, het kon de pijn aan Belgische zijde niet verzachten.