België zet tegen Salah-loos Egypte stapje richting WK-vorm

Reacties

België heeft woensdagavond voorzichtig aan het zelfvertrouwen gewerkt. Na het doelpuntloze en stroperige gelijkspel tegen Portugal van afgelopen weekend werd de oefeninterland tegen Egypte simpel gewonnen: 3-0. Met name voor rust kwam de ploeg van bondscoach Roberto Martínez prima voor de dag tegen de Afrikanen, waar Mohamed Salah uiteraard nog ontbrak.

België zet tegen Salah-loos Egypte stapje richting WK-vorm

In het voorlaatste oefenduel voor het WK begon België in de sterkst mogelijke opstelling. De enige vaste waarde die ontbrak was Vincent Kompany, hij werd achterin vervangen door Laurent Ciman. Captain Kompany zit weliswaar bij de WK-selectie, maar kampt nog altijd met een dit weekend opgelopen liesblessure. De 32-jarige Ciman staat daarom stand-by: bondscoach Roberto Martínez mag hem nog tot 24 uur vóór het eerste groepsduel oproepen, mocht zijn aanvoerder niet fit genoeg blijken.

Zonder Kompany - maar mét grote namen als Thibaut Courtois, Jan Vertonghen, Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Dries Mertens en Romelu Lukaku - was het voor de Belgen in de openingsfase vooral een kwestie van overleven en de boel heel houden. Al na een halve minuut kreeg Tarek Hamed geel voor een onbesuisde tackle op de benen van Hazard, vijf minuten later ging ook Ahmed Fathy op de bon na een wilde charge op Yannick Carrasco.

Tarek Hamed met een forse tackle op Eden Hazard.
Tarek Hamed met een forse tackle op Eden Hazard.

Waar Egypte de tegenstander op fysiek gebied wilde aftroeven, was België op voetbaltechnisch gebied de baas. Na een voorzet van De Bruyne gleed Lukaku voorbij de bal, Carrasco schoot bij de tweede paal vervolgens naast. Na een kwartiertje werd een schot van Mertens over het doel getikt door keeper Essam El Hadary, waarna Lukaku de grootste kans van de beginfase kreeg. Na een voorzet wilde de spits van Manchester United de bal met links binnentikken, maar van twee meter afstand schoot hij langs de verkeerde kant van de paal.

Hoewel Egypte zich qua kansen ook niet onbetuigd liet - Marwan Mohsen kopte bijvoorbeeld maar net naast - was het België dat op voorsprong kwam. El Hadary kreeg een schot van Hazard niet lekker onder controle, waarna Lukaku in de rebound zijn eerdere misser goedmaakte: 1-0. De 25-jarige topscorer aller tijden deed daarmee weer een beetje aan klantenbinding. De boomlange Lukaku heeft een haat-liefde-verhouding met het Belgische publiek, iets waarover hij zich onlangs nog behoorlijk scherp uitsprak.

Romelu Lukaku is er als de kippen bij om in de rebound de 1-0 binnen te tikken.
Romelu Lukaku is er als de kippen bij om in de rebound de 1-0 binnen te tikken.

Nog voor de pauze werd de voorsprong verdubbeld. Carrasco leek de bal bij een actie aan de linkerkant te verspelen, maar herstelde zich knap. Zijn lage, teruggetrokken voorzet werd vervolgens door Hazard tot doelpunt gepromoveerd. Egypte kon maar moeilijk overtuigen, niet in de laatste plaats natuurlijk door het ontbreken van de in de Champions League-finale geblesseerd geraakte Salah. Desondanks was het Belgische publiek tevreden met het optreden van De Rode Duivels.

Na de bij vlagen ijzersterke eerste helft liet Martínez in de rust onder anderen Lukaku, Mertens en Hazard achter in de kleedkamer. Met het wisselen van de drie kopstukken was de angel er wel uit bij de Belgen, er volgden lange tijd nog maar een paar kansen. Toby Alderweireld liet zich zien met een afstandschot, Thomas Meunier schoot een voorzet van invaller Nacer Chadli (ex-FC Twente) hoog over en Michy Batshuayi mikte rakelings naast. Het duurde tot de blessuretijd voordat het 3-0 werd. Batshuayi legde de bal terug op collega-invaller Marouane Fellaini, die simpel raak schoot.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Rumoerig
En zo zal België met name aan de eerste helft een prima gevoel hebben overgehouden. Vrijdag speelde de ploeg van Martínez nog vriendschappelijk tegen een Cristiano Ronaldo-loos Portugal, in dat gezapige duel (0-0) wist België maar nauwelijks te overtuigen. Het duel met Egypte zorgt dan ook voor een opsteker in een behoorlijk rumoerige WK-voorbereiding. Eerst was er de rel rondom de afwezigheid van Radja Nainggolan, later volgde matrassengate, de eerder genoemde quotes van Lukaku deden het nodige stof opwaaien, waarna de blessure van Kompany een volgende domper was.

België speelt maandagavond nog vriendschappelijk tegen Costa Rica, voordat het WK begint. De Rode Duivels nemen het in de groepsfase op tegen Panama (maandag 18 juni), Tunesië (zaterdag 23 juni) en Engeland (donderdag 28 juni). Voor Egypte was het duel in Brussel de generale repetitie voor de mondiale eindronde: de Afrikanen spelen in hun poule tegen Uruguay (vrijdag 15 juni), gastland Rusland (dinsdag 19 juni) en Saoedi-Arabië (maandag 25 juni).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.