Bayern München: op alle fronten de beste

Reacties

De minst verrassende gebeurtenis uit het hedendaagse voetbal heeft zaterdagavond weer plaatsgevonden. Bayern München kroonde zich met nog drie duels te gaan voor de vijfde keer op rij tot kampioen van de Bundesliga. VI-redacteur Lentin Goodijk over de hegemonie van Der Rekordmeister.

Bayern München: op alle fronten de beste

Na drie jaren Pep Guardiola koos de Bayern-leiding afgelopen zomer voor de rust met Carlo Ancelotti. Het was wennen voor de club uit München, die zijn wedstrijden wel won, maar minder sprankelde in de seizoensouverture. Waar Guardiola week in week uit zijn hele elftal door elkaar gooide, zocht Ancelotti zijn heil in de vastigheden.

Ervaring

Talenten als Joshua Kimmich en Kingsley Coman werden naar het tweede plan verwezen, Ancelotti gaf zijn voorkeur aan de ervaren lichting. Arjen Robben, Franck Ribéry, Xabi Alonso en Philipp Lahm eisten als behoorlijk dertigplussers de hoofdrol op, geholpen door doelpuntenmachine Robert Lewandowski en pitbull Arturo Vidal. Alleen Thiago Alcântara (26) en David Alaba (24) vertegenwoordigden de nieuwe generatie.

Die ervaring is een van de pijlers van het succes van Bayern dit seizoen. Met een gemiddelde leeftijd van 27,8 jaar beschikt Ancelotti over een spelersgroep die weet wat het inhoudt om de prijzen te spelen, het verschil met concurrenten Borussia Dortmund (25,3) en RB Leipzig (24,3) is groot. Het verschil zit hem echter vooral in de pure kwaliteit.

Voorhoede

Met Lewandowski heeft Bayern misschien wel de meest complete spits ter wereld in de gelederen. De Pool beleeft een bijzonder sterke jaargang met 28 competitietreffers en 41 in alle verbanden, maar is veel meer dan alleen een afmaker. Lewandowski heeft zich ontwikkeld als aanspeelpunt, creëert ruimtes voor anderen met zijn loopacties en is tegenwoordig ook vrijetrappenspecialist. Met Robben en Ribéry aan de zijkanten heeft Bayern bovendien een garantie op dreiging, waardoor dubbele dekking lastig te bolwerken is.

Het succes van de frontlinie blijkt uit de cijfers. Met 79 doelpunten, de meeste doelpogingen, het meeste balbezit en de meeste goals uit open spel bestaat er geen twijfel over wie de best presterende voorhoede in de Bundesliga heeft.

Middenveld

Xabi Alonso, Vidal en Thiago vormen het hart van Der Rekordmeister. Het gemis van eerstgenoemde zal zich volgend seizoen doen voelen, want hoewel Alonso de 34 gepasseerd is, is hij met grote regelmaat nog steeds de beste man op het veld. De Spanjaard hoeft niet veel te lopen om beslissend te zijn en streelt de Duitse ogen keer op keer met op de millimeter nauwkeurige ballen over vijftig, zestig meter. Dat passen een kunst is, bewijst zijn landgenoot iets hoger op het veld.

CijfersBayern MünchenNummer twee 
Punten7363 (Leipzig) 
Doelpunten7965 (Dortmund) 
Tegendoelpunten1731 (Leipzig) 
Doelpogingen per wedstrijd17,615,4 (Dortmund) 
Doelpogingen tegenstander8,49,6 (Leipzig) 
Balbezit65%59% (Dortmund) 
Passzuiverheid87%82% (Dortmund) 
Passes per wedstrijd725578 (Dortmund)

Guardiola spoot het tiki-taka-voetbal in het DNA van Thiago en de Spaanse metronoom nam het mee naar Duitsland. De 26-jarige Thiago verstuurt per wedstrijd gemiddeld zo’n 97 passes. Ter vergelijking: dat is meer dan Andrés Iniesta en Lionel Messi bij elkaar. In combinatie met een bijna enge passzuiverheid én een eindproduct (vijf treffers, vijf assists in de competitie) maakt Thiago een waanzinnig seizoen door. Of zoals bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge het noemt: hij is een van de beste middenvelders in Europa. Tussen die twee Spanjaarden door manifesteert Vidal zich als dé verbindingsspeler. De Chileen onderscheidt zich zowel verdedigend als aanvallend dankzij een indrukwekkend loopvermogen en enorme honger.

Defensie

Ook verdedigend is Bayern dit seizoen ongenaakbaar, zo bewijzen zeventien tegentreffers in 31 duels. Bayern hoefde bovendien de minste schoten op doel te incasseren. Ook opbouwend is de ploeg ijzersterk. Lahm, Jérôme Boateng, Mats Hummels én Alaba weten de bal moeiteloos naar het middenveld te verplaatsen, doelman Manuel Neuer heeft daar ook een kunst van gemaakt.

Als je op al die gebieden zo superieur bent, is het allerminst een verrassing dat je kampioen wordt. Dat traditionele concurrenten als Dortmund, Bayer Leverkusen en Borussia Mönchengladbach een zwakke jaargang doormaakten, zorgde ervoor dat Bayern de titel met drie vingers in de neus kon binnenslepen. Daar zullen in Duitsland geen kamervragen over gesteld worden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.