AZ verprutst handenvol kansen en verliest van Roda

Roda JC heeft aan het uitduel met AZ drie punten overgehouden: 1-2. De Alkmaarders hadden recht op meer, maar faalden in de afwerking.

De Limburgers beleefden een droomstart en kwamen na een minuut of vijf spelen op voorsprong door een doelpunt van Laurent Delorge. AZ raakte echter niet in paniek, bleef verzorgd voetballen en creëerde eveneens kansen. Nog binnen het halfuur stond het gelijk door een treffer van Rasmus Elm.

In het vervolg ging de ploeg van trainer Gertjan Verbeek op zoek naar de voorsprong, maar pijnlijk werd duidelijk waar het in Alkmaar aan schort: de ploeg mist een afmaker. AZ voetbalde niet onaardig en speelde zowel in de eerste als in de tweede helft handenvol kansen bij elkaar.

De mogelijkheden waren echter aan Pontus Wernbloom, Kolbeinn Sigthórsson, Rasmus Elm, Jonathas en Nick van der Velden niet besteed. Zoals wel vaker viel het doelpunt aan de andere kant. Een prima lange bal van Jimmy Hempte werd door Morten Skoubo perfect neergelegd voor Willem Janssen. Voor de middenvelder was het vervolgens een koud kunstje zijn ploeg op voorsprong te zetten: 1-2.

Aan het spelbeeld veranderde het niets. De thuisploeg bleef naar hartelust de aanval zoeken, maar tot wanhoop van Verbeek werd de ene naar de andere mogelijkheid om zeep geholpen. De ene keer ontbrak de beslissende pass, een andere keer plukte Roda-doelman Tyton de bal op miraculeuze wijze uit het doel.

In de 1-2 stand kwam wonderwel geen verandering meer, waardoor AZ nog altijd op zoek is naar de eerste zege in de Eredivisie. Verrassing Roda JC heeft uit vijf duels al tien punten behaald en staat keurig bovenin de subtop.