AZ krijgt weer te maken met Oostblok-tegenstand

Voetbal International blikt terug op de loting voor de Europa League. AZ werd daarin vrijdag gekoppeld aan Dinamo Kiev, BATE Borisov en Sheriff Tiraspol.

AZ krijgt weer te maken met Oostblok-tegenstand


Dinamo KievAZ kan tegen Dinamo Kiev bogen op een hoopgevende statistiek. In Europees verband troffen de Alkmaarders drie keer eerder een Oekraïense tegenstander, evenzovaak sloot de Nederlandse club winnend af. In 2005 versloeg AZ in de groepsfase van de UEFA-Cup Dnjepropetrovsk met 1-2. In de editie ervoor stuitte het elftal van Co Adriaanse op Shachtar Donetsk. Allebei de duels van het tweeluik eindigde in een winstpartij. In Oekraïne zegevierden de Alkmaarders met 1-3, in Alkmaar werd met 2-1 gewonnen.

AZ hoeft niet ver te zoeken om informatie over Dinamo Kiev in te winnen. Ajax hield de ploeg uit Kiev uit de Champions League. Dinamo beschikt met name over geslepen aanvallers. Voormalig AC Milan-aanvaller Andriy Shevchenko vormt samen met Artem Milevsky een geroutineerd spitsenkoppel. Ook Goran Popov maakt deel uit van de Kiev-selectie. De fysiek sterke linksback stond vorig seizoen nog onder contract bij SC Heerenveen. BATE BorisovAZ treft met BATE Borisov de zesvoudig Wit-Russisch landskampioen. Het meest memorabele seizoen uit de clubgeschiedenis beleefde BATE twee jaar geleden. In het seizoen 2008/09 kwalificeerde het elftal zich voor de groepsfase van de Champions League door Anderlecht en Levski Sofia te verslaan. In een groep met Real Madrid, Zenit Sint-Petersburg en Juventus behaalde Borisov drie punten, maar geen overwinning.

Dit seizoen was Borisov aanvankelijk nog in de race om Champions League-voetbal. Tegen FC Kopenhagen vonden de Wit-Russen echter hun Waterloo, waardoor BATE werd veroordeeld tot een tweeluik met het Portugese Marítimo. Die tweestrijd werd in Wit-Russisch voordeel beslecht waardoor Borisov nu mag uitkomen in de Europa League. Sheriff TiraspolOok Sheriff Tiraspol kwam niet zo lang geleden nog in actie tegen een Nederlandse club. FC Twente blameerde zich in 2009 (groepsfase Europa League) door in Moldavië te verliezen met 2-0. In Enschede maakten De Tukkers die nederlaag echter goed en wonnen met 2-1. Ook Steaua Boekarest (Roe) en Fenerbahçe (Tur) maakten destijds deel uit van groep I. De Moldaviërs eindigden met vijf punten als derde en werden uitgeschakeld. Twente kwalificeerde zich achter Fener wel voor de volgende ronde.

In eigen land is Sheriff toonaangevend. De laatste tien jaar kroonde het elftal zich steevast tot kampioen. De deelname aan de Europa League in 2009 was vooralsnog het enige optreden van Sheriff op een eindtoernooi in Europees verband.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen