Inhaalrace AZ tegen Excelsior komt te laat op gang

AZ wacht na vier wedstrijden nog altijd op zijn eerste overwinning van het seizoen. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek kwam thuis niet verder dan een remise tegen Excelsior (1-1).

Na twee gelijke spelen tegen NAC Breda en FC Groningen (beide 1-1) en een nederlaag tegen PSV (3-1), hoopte AZ in Alkmaar de eerste zege te kunnen boeken op Excelsior. Maar de bezoekers uit Rotterdam, die deze jaargang al twee keer wonnen, verrasten ook in het AFAS Stadion. Ondanks een licht overwicht van AZ kwam Excelsior in de 39ste minuut op een 1-0 voorsprong.

Joey Didulica stond aan de basis van die treffer. De doelman van AZ werd opgejaagd en leverde de bal in, waarna Guyon Fernandez na een mooie actie de 1-0 wist binnen te schieten. Na rust ging de thuisclub iets opportunistischer spelen en invaller Jonathas was dicht bij de gelijkmaker. Maar de spits kwam net tekort na een mooie aanval via Héctor Moreno en Brett Holman.

In de zeventigste minuut leek Fernandez de wedstrijd te beslissen, maar uit een counter schoot hij op de paal. AZ leek toen definitief wakker geschrokken en nadat eerst Dirk Marcellis dicht bij de 1-1 was geweest, trok Kollbein Sigthórsson in de 76ste minuut de stand gelijk. Na doorkoppen van Jonathas werkte de IJslander via Daan Bovenberg de bal achter Excelsior-doelman Cees Paauwe.

Jonathas en Holman hadden de Alkmaarders de eerste overwinning van het seizoen kunnen bezorgen, maar in de slotfase hadden zij hun vizier niet op scherp staan waardoor het bij 1-1 bleef. Door het gelijkspel komt AZ nu op drie punten uit vier wedstrijden, waardoor de ploeg van Verbeek teleurstellend veertiende staat. Excelsior bezet de achtste plaats met zeven punten uit vier duels.