AZ komt zijn bekendste Europese beul tegen

Reacties

Het Europa League-tweeluik met Antwerp FC betekent voor AZ een weerzien met de man die de Alkmaarders een van zijn grootste Europese nachtmerries bezorgde: Sinan Bolat.

AZ komt zijn bekendste Europese beul tegen

Op woensdag 9 december 2009 trachtte AZ ten koste van Standard Luik beslag te leggen op de derde plaats in de Champions League-groep, oftewel een vervolg in de Europa League. De toenmalige kampioen van Nederland was wel toe aan een opsteker.

Door het DSB-debacle stond de toekomst van de club zelfs nadrukkelijk op het spel. Nadat de DSB Bank in oktober failliet was verklaard, trad voorzitter Dirk Scheringa af. 'Dirk heeft enorm veel betekend voor de club, zonder hem had AZ niet gestaan waar het nu staat', sprak algemeen directeur Toon Gerbrands.

Ook in sportief opzicht draaide het niet lekker bij AZ. Ronald Koeman, die in de zomer Louis van Gaal was opgevolgd, werd vlak voor de cruciale confrontatie tegen Standard Luik ontslagen. Onder leiding van interim-trainer Martin Haar probeerde AZ de derde plaats in de groep in de wacht te slepen. Zonder groots te spelen openden de Alkmaarders vlak voor rust de ban: Jeremain Lens tikte binnen op aangeven van Sébastien Pocognoli.

Het drama voor AZ in beeld: Sergio Romero is kansloos op de kopbal van Sinan Bolat.
Het drama voor AZ in beeld: Sergio Romero is kansloos op de kopbal van Sinan Bolat.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor AZ. Het onmachtige Standard Luik dwong na de hervatting bijna geen kans af en leek op weg naar een roemloze uitschakeling. Tot de 95ste minuut. Een wanhoopspoging van de thuisploeg mondde uit in een kopbal van Bolat, die zich op slag onsterfelijk maakte in Luik. De elfvoudige Turkse international is nog altijd een van de slechts drie scorende keepers in de Champions League-historie, maar de andere twee - Hans-Jörg Butt en Vincent Enyeama - hadden daar een strafschop voor nodig.

Na het Bolat-drama herpakte AZ zich zowel in sportief als in financieel opzicht. En Bolat? De nog altijd maar dertigjarige doelman bleef tot 2013 Standard Luik trouw. Uitstapjes bij onder meer FC Porto en Galatasaray bleken geen succes, waarna hij in 2017 koos voor Antwerp FC. Zijn toenmalige Standard Luik-coach László Bölöni is nu zijn trainer bij Antwerp FC en zal dus niet aarzelen Bolat op 29 augustus bij de return tegen AZ naar voren te sturen als het nodig is.

Standard Luik - AZ, 9 december 2009

Standard Luik: Bolat; Camozzato, Felipe (85. Cyriac), Sarr, Mulemo; Dalmat (80. Traoré), Nicaise, Witsel; Jovanovic, De Camargo, Mbokani

AZ: Romero; Jaliens, Moisander, Moreno, Pocognoli; Holman (46. Martens), Mendes da Silva, Schaars; Dembélé, El Hamdaoui (90. Pellè), Lens (72. Wernbloom)

Lees hier ons verslag van destijds

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.