AZ heeft zich op overtuigende wijze geplaatst voor de play-offs van de Europa League. De Alkmaarders waren in Den Haag een paar maatjes te groot voor Mariupol, dat vorige week tijdens de heenwedstrijd nog stand had gehouden.

AZ
4 - 0
Mariupol'
Mariupol'

AZ was in de heenwedstrijd in Oekraïne al veel beter geweest dan de tegenstander, maar bleef toen steken op 0-0. Opmerkelijk genoeg werd ook die wedstrijd overigens niet in het stadion van de thuisploeg gespeeld: vanwege de politieke onrust in de eigen omgeving moest Mariupol uitwijken naar Odessa, zo'n 600 kilometer verderop. Zoals bekend speelde AZ donderdagavond in het Cars Jeans Stadion van ADO, omdat een deel van het dak van het eigen AFAS Stadion afgelopen weekend deels naar beneden kwam.

In het 'thuisduel' rekende AZ nu wél overtuigend af met Mariupol. De ban werd al na twintig minuten gebroken door Calvin Stengs, die de bal - na een heerlijke steekpass van Jonas Svensson - met links in de verre hoek duwde. Op slag van rust was Stengs de aangever bij de beslissende treffer. Een afstandschot belandde eigenlijk per ongeluk in zijn voeten, waarna hij de bal panklaar legde voor Thomas Ouwejan. De middenvelder schoot de bal beheerst via de binnenkant van de paal binnen.

Na een uur was de wedstrijd beslist, toen Stijn Wuytens een corner van Stengs binnenkopte. Door de twee assists van Stengs hield de aavallende drietrapsraket van AZ een opmerkelijke statistiek nog even in stand. Het was voor de Alkmaarders het elfde officiële doelpunt van dit seizoen, in alle elf van die gevallen was Stengs, Oussama Idrissi en/of Myron Boadu direct betrokken bij de goal. Ook knap: AZ kreeg nu in zes wedstrijden (twee Eredivisie-duels, vier Europa League-wedstrijden) geen enkele treffer tegen.

Want net als tegen BK Häcken (0-0 en 0-3 winst), Fortuna Sittard (4-0 winst), RKC Waalwijk (0-2 winst) en Mariupol-uit (0-0) werd ook donderdagavond de nul gehouden. De grootste hoogepunten kwamen in het restant van de wedstrijd van de Alkmaarse fans. Zij riepen na 75 minuten humorvol op tot een 'Haags kwartiertje', in de slotfase rolde het 'ADO, bedankt!' van de tribunes. In extremis werd een harde voorzet van Owen Wijndal door Sergey Yavorskiy nog in zijn eigen doel gewerkt: 4-0 was ook de eindstand. Dat was dus ook de eerste AZ-treffer van dit seizoen waaraan het gevreesde aanvalstrio geen bijdrage leverde.

Door de ruime overwinning staat AZ nu in de laatste Europa League-voorronde. Daarin speelt de ploeg van Slot tegen Royal Antwerp of Viktoria Plzen. De Belgische ploeg won vorige week in eigen huis de heenwedstrijd met 1-0, in Tsjechië werd het donderdagavond eveneens 1-0: beide ploegen moeten dus de verlenging in. In de play-offs speelt AZ volgende week eerst thuis, de return is een week later in België of Tsjechië.