AZ krijgt veel te weinig met gelijkspel bij Mariupol

AZ heeft in Oekraïne verzuimd een reuzenstap te zetten richting de play-offs van de Europa League. Mariupol sleepte in eigen huis een 0-0 uit het vuur.

Mariupol'
Mariupol'
0 - 0
AZ
AZ

AZ deed zichzelf tekort met het gelijkspel, want de ploeg van trainer Arne Slot was de hele wedstrijd de bovenliggende partij en kreeg ook een aantal uitstekende mogelijkheden. In de tiende minuut kreeg Oussama Idrissi de bal via een verdediger van de tegenpartij, maar zijn voorzet kwam net niet bij Myron Boadu.

Acht minuten later redde Rustam Khudzhamov uitstekend op een inzet van Calvin Stengs, terwijl de doelman vijf minuten voor rust opgelucht ademhaalde toen een vrije trap van Thomas Ouwejan net naast ging. De verdediger van AZ was enkele keren zeer gevaarlijk, want ook in de tweede helft was hij tot twee keer toe dicht bij een doelpunt.

Na ruim een uur dacht AZ eindelijk op een verdiende voorsprong te komen, maar de treffer van Boadu werd terecht afgekeurd vanwege hands. Het talent van de Alkmaarders, dit seizoen al goed voor twee doelpunen en drie assists in drie officiële wedstrijden, was vijf minuten later opnieuw gevaarlijk. Op aangeven van Ouwejan tikte hij de bal echter net voorlangs.

Uiteindelijk was het Khudzhamov die voorkwam dat AZ met de overwinning huiswaarts kon keren, want de doelman voorkwam met uitstekende reddingen dat Stengs en Idrissi van afstand trefzeker waren. Tien minuten voor tijd schoot Boadu na een goede uitbraak nog voorlangs. Het leek erop alsof de bal er niet in mocht voor de Alkmaarders.

Over een week gaan AZ en Mariupol in het AFAS Stadion op herhaling met als inzet een ticket voor de play-offs van de Europa League, waarin Antwerp FC of Viktoria Plzen de tegenstander zal zijn. In de tweede voorronde tegen BK Häcken kwam AZ in de heenwedstrijd ook niet verder dan 0-0, maar de return werd met 0-3 gewonnen.