AZ kan daags voor topper goede zaken doen, PEC gaat voor clubrecord

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Nummer twee AZ stuit zaterdagavond in Alkmaar op Heracles Almelo, dat vorige week verloor bij Willem II. FC Twente ontvangt ADO Den Haag en PEC Zwolle gaat op bezoek bij Excelsior.

AZ kan daags voor topper goede zaken doen, PEC gaat voor clubrecord

AZ - Heracles Almelo

 
Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Edwin van de Graaf
Laatste 5 Eredivisie-duels AZ:15 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels Heracles Almelo:9 punten

Actueel

• Wie stoot AZ van de roze wolk? De Alkmaarders triomfeerden in hun laatste zes Eredivisie-duels en beginnen op basis daarvan als topfavoriet aan de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De equipe van John Stegeman neemt een plaats in de middenmoot in.

• Tegen VVV-Venlo werd AZ vorige week op weg geholpen door Ralf Seuntjens, die een eigen goal maakte. Het was al de vijfde keer dit kalenderjaar dat de Alkmaarders profiteerden van een eigen doelpunt, een clubrecord.

• Heracles Almelo kreeg deze Eredivisie-jaargang al vier keer in de eerste vijf minuten een doelpunt om de oren. Dat is minimaal twee keer vaker dan elke andere club.

In het seizoen 2005/06 pakte Martin Pieckenhagen met zijn 2-2 de hoofdrol tijdens AZ - Heracles Almelo.
In het seizoen 2005/06 pakte Martin Pieckenhagen met zijn 2-2 de hoofdrol tijdens AZ - Heracles Almelo.

Voor de tweede keer dit decennium kan AZ minimaal zeven Eredivisie-duels op rij winnen. Eerder slaagden de Alkmaarders hier begin 2016 in.

• Als AZ afrekent met Heracles Almelo heeft het al meer Eredivisie-thuiszeges geboekt dan in het volledige voorbije seizoen. Destijds bleef de teller op vijf overwinningen voor eigen publiek steken.

• Heracles Almelo kreeg in zijn laatste negentien uitwedstrijden in de Eredivisie minimaal één tegengoal. Slechts eenmaal passeerden de Heraclieden de grens van twintig achtereenvolgende uitduels zonder clean sheet; in de periode 2010-2011 kwam er pas na 28 uitwedstrijden met ten minste één tegengoal een einde aan Heracles' horrorreeks.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

AZ won vorige week bij VVV-Venlo.
Heracles Almelo liet zich vorige week aftroeven door Willem II.

Historie

AZ triomfeerde in liefst twaalf van de vorige dertien Eredivisie-thuisduels met Heracles Almelo. Die andere wedstrijd eindigde in een gelijkspel.

• Die remise dwong Heracles Almelo af in het seizoen 2005/06. Door een treffer van doelman Martin Pieckenhagen werd het bij het scheiden van de markt 2-2 in De Alkmaarderhout. Lees hier ons verslag van destijds.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - Heracles Almelo:

SeizoenUitslag
2012/133-1
2013/144-0
2014/153-1
2015/163-1
2016/175-1

Excelsior - PEC Zwolle

 
Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Jeroen Manschot/td>
Laatste 5 Eredivisie-duels Excelsior:6 punten
Laatste 5 Eredivisie-duels PEC Zwolle:8 punten

Actueel

• Hoewel Excelsior in zijn laatste drie duels onderuit ging, stonden de Kralingers voorafgaand aan dit weekeinde nog altijd op de respectabele tiende plaats. PEC Zwolle draait al weken in de (sub)top mee en pakte tijdens de vorige speelronde een nuttig punt tegen FC Utrecht.

• PEC Zwolle verloor zijn laatste vijf uitduels in de Eredivisie niet, ex aequo een clubrecord. In het najaar van 1987 zette de club ook zo'n serie neer.

• In de laatste drie Eredivisie-wedstrijden incasseerde Excelsior liefst acht doelpunten. Tijdens de zeven competitieduels daarvoor kregen de Kralingers slechts zeven treffers om de oren.

• PEC Zwolle voorkwam dit Eredivisie-seizoen al vier keer een nederlaag na een achterstand, net zo vaak als in de volledige voorbije jaargang.

• Geen team veroverde in de eerste veertien speelrondes minder punten (vier) en maakte minder goals (vier) in thuiswedstrijden dan Excelsior.

• Excelsior boekte in 2017 tien overwinningen in de Eredivisie. Het clubrecord staat op elf zeges in een kalenderjaar en werd gevestigd in 1983 en 1984.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

Excelsior moest vorige week zijn meerdere erkennen in NAC Breda.
PEC Zwolle pakte in de voorbije speelronde een punt tegen FC Utrecht.

Historie

• Het affiche Excelsior - PEC Zwolle stond slechts tien keer eerder op het programma in een Eredivisie-seizoen. De balans is bijna in evenwicht met drie zeges voor de thuisploeg, drie gelijke spelen en vier overwinningen voor de bezoekers.

• De laatste keer dat Excelsior in Eredivisie-verband afrekende met PEC Zwolle was in oktober 1986. Sindsdien wonnen de Kralingers niet in negen Eredivisie-duels met De Blauwvingers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Excelsior - PEC Zwolle:

SeizoenUitslag
1986/872-2
2002/030-1
2014/150-5
2015/162-2
2016/170-2

FC Twente - ADO Den Haag

 
Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Allard Lindhout
Laatste 5 Eredivisie-duels FC Twente:1 punt
Laatste 5 Eredivisie-duels ADO Den Haag:4 punten

Actueel

• In een krankzinnig duel met Ajax pakte FC Twente afgelopen week zijn eerste punt sinds de aanstelling van Gertjan Verbeek als hoofdtrainer. De Tukkers kunnen gezien de zeventiende plaats na veertien speelrondes ook tegen ADO Den Haag een goed resultaat gebruiken. Met zeventien punten is de residentieclub voorlopig een middenmoter.

• De spelers van FC Twente wonnen in de eerste veertien speelrondes slechts 46,7 procent van hun persoonlijke duels. Geen enkele club presteert zwakker in dit opzicht.

• Nog altijd staat ADO Den Haag op de laatste plaats als het aankomt op schotnauwkeurigheid. Tekenend was dat Bjørn Johnsen vorige week vier keer op doel schoot tegen FC Groningen (0-3), maar niet tot scoren kwam.

Afgelopen seizoen zette FC Twente overtuigend ADO Den Haag opzij: 4-1.
Afgelopen seizoen zette FC Twente overtuigend ADO Den Haag opzij: 4-1.

• Het zegt veel over de recente resultaten van FC Twente dat de club voor het eerst sinds maart van dit jaar in achtereenvolgende competitiewedstrijden ongeslagen kan blijven.

• FC Twente maakte in de eerste veertien speelrondes vijf treffers met het hoofd. Alleen PSV deed het beter in dit opzicht met zes kopdoelpunten.

• Als trainer verloor Gertjan Verbeek slechts één van zijn vijftien Eredivisie-duels met ADO Den Haag. De oefenmeester kwam elf keer als winnaar uit de strijd in confrontaties tegen de residentieclub en drie keer werd het gelijk.

Samenvattingen vorige Eredivisie-wedstrijd

FC Twente speelde vorige week spectaculair gelijk tegen Ajax.
ADO Den Haag bleek tijdens de voorbije speelronde niet opgewassen tegen FC Groningen.

Historie

FC Twente won 24 van de 35 eerdere Eredivisie-thuisduels met ADO Den Haag. Tot drie keer toe trokken de bezoekers aan het langste eind en acht edities bleven onbeslist.

• Wedstrijden in Den Haag meegerekend, won FC Twente in de voorbije vier seizoenen slechts eenmaal van de residentieclub. Daar staan drie remises en vier nederlagen tegenover.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Twente - ADO Den Haag:

SeizoenUitslag
2012/132-0
2013/141-1
2014/152-2
2015/161-4
2016/174-1
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.