AZ kan borst natmaken voor winters gevecht met Anzhi

Voetbal International volgt de prestaties van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. Donderdagavond om 18.00 uur vervolgt AZ het avontuur in de Europa League met een uitwedstrijd tegen FC Anzhi, tegenstander van de Alkmaarders in de achtste finale.

AZ kan borst natmaken voor winters gevecht met Anzhi

Anzhi

Terwijl de prestaties van AZ in de Eredivisie regelmatig lijden onder de verplichtingen in de Europa League, is bij Anzhi het omgekeerde aan de hand. De Russen presteerden maandenlang rampzalig in de Premjer Liga, maar gesteund door de successen in Europa begint de ploeg uit Makhachkala in de competitie ineens ook punten te sprokkelen.

Vorige week zondag won Anzhi in de twintigste speelronde voor het eerst een competitiewedstrijd (1-0 tegen Rubin Kazan) en afgelopen maandag pakte de club uit Dagestan knap een punt op bezoek bij titelkandidaat Spartak Moskou. De vorm en het vertrouwen zijn dus groeiende bij Anzhi, dat gezien de nipte nederlaag in Alkmaar van vorige week (1-0) nog alle kans maakt op een plek in de kwartfinale.

Niet alleen het kleine verlies, maar ook de wijze waarop die nederlaag tot stand kwam geeft Anzhi het nodige vertrouwen richting de wedstrijd van donderdagavond. De Russen waren vorige week in Alkmaar namelijk absoluut niet minder dan AZ, dat scoorde vanaf de strafschopstip en in de tweede helft met kunst, vliegwerk en het nodige geluk een tegendoelpunt voorkwam. In de slotseconden sleepte doelman Esteban met een sublieme redding de Alkmaarse overwinning uit het vuur. De sluitpost kan in Rusland wederom een drukke wedstrijd verwachten.

AZ

Het duel in Ramenskoye van donderdagavond wordt in alle opzichten een shock voor AZ. Terwijl in Alkmaar de temperatuur al richting de twintig graden gaat, moeten de mannen in een ijzig Rusland een plek in de kwartfinale van de Europa League zien veilig te stellen. Dat de omstandigheden in de voorstad van Moskou, waar Anzhi zijn Europese thuiswedstrijden afwerkt, bepaald niet comfortabel zijn, merkten de spelers van AZ woensdag al tijdens al tijdens de training. IJs en sneeuw maakten verzorgd spel onmogelijk.

Trainer Dick Advocaat concludeerde logischerwijs dat zijn elftal op strijd en vechtlust een plek in de volgende ronde moet zien te verwerven. 'Goed voetbal kunnen we niet spelen', liet de oefenmeester optekenen. De trainer hoopt Anzhi's kansen de kop in te drukken door snel een doelpunt te maken. Indien AZ scoort, moet Anzhi immers drie doelpunten maken om de volgende ronde te bereiken.

Advocaat gaf het niet toe, maar weet natuurlijk als geen ander dat de omstandigheden bepaald niet in het voordeel van AZ zijn. Uithoudingsvermogen en fysieke kracht zijn juist twee punten waarop de Alkmaarders het moeten afleggen tegen de meeste tegenstanders. Zo ook tegen Anzhi, dat vorige week in Alkmaar met name in de slotfase bewees gevaar te kunnen creëren op basis van zijn fysieke overmacht. AZ, waar de geschorste Jeffrey Gouweleeuw ontbreekt, kan dus zijn borst natmaken.

Onderlinge historie

AZ heeft gemengde herinneringen aan Europese confrontaties met Russische clubs. In 2005/06 plaatsten de Alkmaarders zich onder leiding van de huidige Oranje-bondscoach Louis van Gaal voor de tweede ronde van de UEFA Cup door Krylya Sovetov Samara op basis van uitdoelpunten uit te schakelen (3-5 en 3-1). De groepswedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg in 2007 eindigde in een 1-1 gelijkspel. Die drie duels worden echter overschaduwd door de forse tik die Anzhi vorig seizoen uitdeelde (0-1, 0-5). Het Anzhi van toen is echter niet de ploeg meer van nu, zo bleek vorige week toen AZ in Alkmaar met 1-0 won. (Reon Boeringa)

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
13-03-2014 AZ - FC Anzhi 1-0 Achtste finale EL
27-02-2014 AZ - Slovan Liberec 1-1 Zestiende finale EL
20-02-2014 Slovan Liberec - AZ 0-1 Zestiende finale EL
12-12-2013 PAOK Saloniki - AZ 1-1 Groepsfase EL
28-11-2013 AZ - Maccabi Haifa 2-0 Groepsfase EL

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen