AZ mag niet klagen na nipte overwinning op Anzhi

AZ maakt goede kans op het bereiken van de kwartfinale van de Europa League na een 1-0 zege op FC Anzhi. De Alkmaarders kwamen daarmee goed weg, want de Russen raakten de lat en zagen een mogelijk zuiver doelpunt niet worden toegekend.

Trainer Dick Advocaat waarschuwde zijn spelers vooraf al voor de levensgevaarlijke counters van Anzhi en al snel bleek waarom. De hekkensluiter van de Russische competitie liet het initiatief aan AZ, maar loerde constant op een snelle tegenaanval bij balverlies van de Alkmaarders. Aangezien de thuisploeg niet heel nauwkeurig speelde, kwamen die kansen op counters er in overvloed voor Anzhi.

Na een kwartier leken de bezoekers na zo'n uitbraak op voorsprong te komen. Een kopbal van Aleksander Bukharov leek via de hand van Esteban in het Alkmaarse doel te verdwijnen, maar de vijfde official oordeelde dat de bal de doellijn niet (volledig) was gepasseerd. Daarmee kwam AZ goed weg, want op camerabeelden leek de bal wel degelijk over de lijn. Kort daarna was Bukharov opnieuw gevaarlijk, maar Esteban voorkwam een doelpunt van de spits.

Penalty
AZ creëerde tot dan toe weinig, maar een strafschop hielp de thuisploeg in het zadel. Ali Gadzhibekov veroorzaakte de penalty door hands te maken in een duel met Johann Berg Gudmundsson, die kort daarvoor was ingevallen voor de geblesseerd geraakte Steven Berghuis. Aron Jóhannsson benutte de strafschop met meer geluk dan wijsheid, want de bal verdween via de handen van keeper Mikhail Kerzhakov tergend langzaam in het doel (foto rechts).

Vlak voor rust haalde AZ nog maar eens opgelucht adem. Esteban was volslagen kansloos op een keiharde vrije trap van Oleksandr Aliyev, maar de pegel van de Oekraïener spatte op de lat uiteen. Over de 1-0 voorsprong bij rust mochten de Alkmaarders dan ook absoluut niet klagen.

Uitgeblust
In de rust bracht Advocaat verdediger Jan Wuytens binnen de lijnen in een poging de kopsterke Bukharov te bedwingen. Kort daarna werd de trainer door scheidsrechter Daniele Orsato van het veld gestuurd vanwege aanmerkingen op de vierde official. Vanaf de tribune zag Advocaat dat AZ de wedstrijd steeds meer in handen kreeg. Anzhi oogde uitgeblust en leek het voorkomen van verdere schade te verkiezen boven het zoeken naar de gelijkmaker.

Doordat ook AZ wel kon leven met de tussenstand, ontpopte zich een vrij statische en kansarme tweede helft. Een kwartier voor het einde nam Jóhannsson uit een lastige positie het Anzhi-doel onder vuur, maar Kerzhakov bracht redding. Het was het enige gevaarlijke moment van het hele tweede bedrijf, dat daarmee een stuk minder spectaculair was dan het eerste.

Door de overwinning zet AZ een goede stap richting de kwartfinale én zet het de oorwassingen tegen Anzhi van vorig seizoen (0-5 en 1-0) recht. Het tweede duel in Rusland volgt volgende week donderdag om 19.00 uur.