AZ kan zich revancheren tegen uitgekleed Anzhi

Reacties

Voetbal International volgt de prestaties van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. Donderdagavond om 21.05 uur vervolgt AZ het avontuur in de Europa League met een thuiswedstrijd tegen FC Anzhi, tegenstander van de Alkmaarders in de achtste finale.

AZ kan zich revancheren tegen uitgekleed Anzhi

AZ

AZ presteert het gehele seizoen al wisselvallig in de Eredivisie, maar liet in de Europa League nog geen enkele steek vallen. De Alkmaarders zijn sinds de 2-0 thuisnederlaag tegen het Griekse Atromitos in de play-offs al acht wedstrijden achtereen ongeslagen. Sinds de hervatting van de Eredivisie bezorgden PSV (0-1), Go Ahead Eagles (1-2) en Ajax (0-4) de ploeg van trainer Dick Advocaat daarentegen al een nederlaag.

Aan de grote nederlaag in Amsterdam zat een verhaal vast. Vier dagen eerder waren de rollen in de achtste finale van de Europa League immers nog omgedraaid. Toen had Ajax in de eigen Arena met 3-0 op de broek gekregen tegen Red Bull Salburg, terwijl AZ dankzij een doelpunt van Nick Viergever in de laatste minuut een geduldige 1-0 overwinning had geboekt op bezoek bij Slovan Liberec.

Sinds die pijnlijke uitglijder tegen Ajax lijkt Advocaat zijn team echter op de rails te hebben. Na de afstraffing in Amsterdam volgde nog een moeizaam 1-1 gelijkspel in de return tegen Slovan Liberec, maar RKC Waalwijk en Heracles Almelo waren in de daaropvolgende competitieduels geen enkele partij voor AZ, dat beide clubs met 4-0 versloeg. Het lijkt een ideale aanloop naar de dubbele confrontatie met Anzhi.

Uitgelicht
AZ presteert dit seizoen zeer slecht in competitiewedstrijden na een midweeks duel in Europa. Ajax (4-0), Heracles Almelo (2-0), NEC (3-2), FC Groningen (2-1) en NAC Breda (3-0) profiteerden allemaal al van de Europese beslommeringen van de Alkmaarders, maar tegen RKC kwam er een einde aan die Europese vloek. Met het uitduel met FC Twente van aanstaande zondag in het vooruitzicht wacht AZ in dat opzicht kort na de confrontatie met Anzhi een nieuwe vuurproef.

FC Anzhi

Toen de loting FC Anzhi aan AZ koppelde gingen de gedachten in Alkmaar meteen terug naar het rampzalig verlopen tweeluik in de play-offs van de Europa League van vorig seizoen. De Russen bleken onder leiding van aanstaand Oranje-bondscoach Guus Hiddink een flinke maat te groot. Dat kwam vooral in Alkmaar aan het licht, toen de sterren van Anzhi, onder wie Samuel Eto'o en Mbark Boussoufa, met 0-5 keihard uithaalden. In Rusland was de schade met een 1-0 nederlaag nog beperkt gebleven.

Van de sterrenploeg die Anzhi destijds aan de aftrap bracht is echter weinig meer over. Door financiële problemen van eigenaar Suleyman Kerimov was de club uit Dagestan dit seizoen genoodzaakt al zijn sterspelers te verkopen. Het bracht weliswaar ruim 150 miljoen euro op, maar luidde wel een sportieve terugval in. Anzhi sloot 2013 af als nummer laatst van Rusland.

Inmiddels lijkt de gewezen topclub de weg omhoog echter weer te hebben gezet. Na liefst elf nederlagen en acht gelijke spelen in de eerste competitiehelft huurde de hekkensluiter twee Russische internationals van Zenit Sint-Petersburg (Vladimir Bystrov en Aleksandr Bukharov), één van Spartak Moskou (Diniyar Bilyaletdinov) en één van Dinamo Moskou (ex-Feyenoorder Fedor Smolov). Met Olexandr Aliyev kwam ook een Oekraïense international van Dinamo Kiev.

Uitgelicht
Tegenover de teleurstellende eerste seizoenshelft in de Russische competitie staat een relatief onbezorgde Europese campagne. Tottenham Hotspur was in de groepsfase weliswaar twee keer te sterk (0-2 en 4-1), maar de ploeg van trainer Gadzhi Gadzhiev (de feitelijke opvolger van René Meulensteen) hield Sheriff Tiraspol (0-0, 1-1) en Tromsö IL (2x 1-0) wel achter zich in de poulefase, om vervolgens in de zestiende finale van RC Genk te winnen (0-0, 0-2). Tel daar de winterversterkingen en de eerste competitiezege tegen Rubin Kazan (1-0) van afgelopen weekend bij op en Anzhi lijkt de zaken weer enigszins op orde te hebben.

Onderlinge historie

AZ heeft gemengde herinneringen aan Europese confrontaties met Russische clubs. In 2005/06 plaatsten de Alkmaarders zich onder leiding van de huidige Oranje-bondscoach Louis van Gaal voor de tweede ronde van de UEFA Cup door Krylya Sovetov Samara op basis van uitdoelpunten uit te schakelen (3-5 en 3-1). De groepswedstrijd tegen Zenit Sint-Petersburg in 2007 eindigde in een 1-1 gelijkspel. Die drie duels worden echter overschaduwd door de forse tik die Anzhi vorig seizoen uitdeelde (0-1, 0-5). Anderhalf jaar later heeft AZ de kans zich te revancheren. (Tim Vos)

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
27-02-2014 AZ - Slovan Liberec 1-1 Zestiende finale EL
20-02-2014 Slovan Liberec - AZ 0-1 Zestiende finale EL
12-12-2013 PAOK Saloniki - AZ 1-1 Groepsfase EL
28-11-2013 AZ - Maccabi Haifa 2-0 Groepsfase EL
7-11-2013 AZ - Shakhtyor Karagandy 1-0 Groepsfase EL

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.