AZ begint met magere zege aan Conference League-avontuur

AZ heeft in de eerste wedstrijd tegen Tuzla City in de tweede voorronde van de Conference League nog niet kunnen overtuigen. De ploeg van trainer Pascal Jansen boekte een magere 1-0 zege, waardoor het tweeluik nog niet is beslist. Volgende week wacht de return in Bosnië en Herzegovina.

AZ
AZ
1 - 0
Tuzla City
Tuzla City

Bij AZ verdedigde Hobie Verhulst het doel, zoals trainer Pascal Jansen in de aanloop naar de wedstrijd al aankondigde. Verhulst heeft de concurrentiestrijd met Peter Vindahl voorlopig gewonnen. De achttienjarige Milos Kerkez kreeg links achterin de voorkeur boven Mees de Wit, terwijl Jens Odgaard voorin zijn officiële debuut maakte voor zijn nieuwe club.

Hoewel AZ in grote delen van de wedstrijd de overhand had, was de eerste doelpoging afkomstig van Tuzla City. Uit een corner kopte Jasmin Celikovic in de zesde minuut naast het doel van Verhulst. Een strafschop voor AZ brak de wedstrijd vijf minuten later open. Doelman Nevres Fejzic vergreep zich aan Odgaard, waarna Dani de Wit op kalme wijze raak schoot vanaf elf meter.

Het scheelde weinig of Kerkez verdubbelde de marge tien minuten voor de rust. Met een snoeiharde uithaal van aanzienlijke afstand teisterde de linksback de lat. Dat het gevaar voortkwam uit een afstandsschot was ook tekenend voor de onmacht bij AZ. Het veldspel van de Alkmaarders was met name in de eerste helft verzorgd, maar een doorbraak vinden bleek lastig. Ook na de rust viel het aantal serieuze kansen tegen.

In minuut 57 liet Odgaard een goede mogelijkheid op de 2-0 liggen. De van Sassuolo overgekomen aanvaller stond vrij nadat een voorzet van Pantelis Hatzidiakos werd doorgekopt door De Wit, maar knikte naast. Een minuut later bewoog Vangelis Pavlidis zich met de borst richting een voorzet van Odgaard, maar ook hij was niet doeltreffend. AZ moest waken voor de counter en ontkwam mede dankzij een sterk verdedigende Bruno Martins Indi aan serieuze problemen. Een late kopbal van De Wit had de marge voor AZ comfortabeler kunnen maken, maar dat gebeurde niet.