Atlético Madrid verliest voor het eerst in veertien duels

Atletico Madrid heeft zaterdagavond op bezoek bij het laag geklasseerde Alméria verrassend met 2-0 verloren. Omdat Real Madrid eerder op de avond Villarreal met 4-2 versloeg gaan de ploegen uit Madrid nu samen aan kop. Atlético is op basis van het onderling resultaat - eerder dit seizoen werd in Santiago Bernabéu met 0-1 gewonnen - nog wel lijstaanvoerder.

Daniel Aranzubia was de doelman bij Atlético, omdat vaste eerste keus onder de lat Thiebaut Courtois op de vrijdagtraining een blessure aan zijn onderrug opliep. Hoe ernstig die kwetsuur is, is niet nog bekend.

Voor Aranzubia draaide het duel bij Alméria uit op een deceptie. In de 79ste minuut werd hij geklopt door Verza. De Spanjaard krulde een bal in de verre kruising, al ging Aranzubia niet helemaal vrijuit.

In de 85ste minuut benutte Verza een strafschop. In de actie daaraan voorafgaand had Aranzubia een volstrekt onterechte rode kaart gekregen voor een vermeende overtreding op Jonathan. Veldspeler Gabi moest op doel omdat er al drie keer gewisseld was, maar kon de feilloos ingeschoten strafschop niet keren.

Alderweireld
In de eerste helft had Atlético (zonder geblesseerde Felipe en de geschorste Koke) nog wel aangedrongen, maar konden Diego en Diego Costa het verschil niet maken. Toby Alderweireld zat negentig minuten op de bank bij de ploeg van Diego Simeone (foto).

Door de nederlaag beschikt Atlético nu net als Real over 57 punten uit 23 wedstrijden. Barcelona kan zondag dat aantal bereiken als er van Sevilla gewonnen wordt. Voor Atlético, dat midweeks nog met 3-0 verloor van Real in de eerste halve finale van het Spaanse bekertoernooi, was het pas de tweede competitienederlaag van dit seizoen. Bovendien kwam een einde aan een reeks van dertien competitiewedstrijden zonder nederlaag. De laatste verliespartij van voor vandaag dateerde van 19 oktober, toen Espanyol in Barcelona met 1-0 te sterk was. Door de nederlaag blijft het wel ongemeen spannend in de Spaanse titelrace. Alméria stijgt van de zeventiende naar de dertiende stek.