Atlético en de groeipijnen van een nieuwe defensie: 'Aantal tegengoals onacceptabel'

Reacties

De ontlading bij Diego Simeone was gigantisch na de gelijkmaker van Héctor Herrera (2-2) in het Champions League-duel met Juventus. Na afloop zal de trainer van Atlético Madrid zich afvragen hoe het kan dat zijn ploeg opnieuw twee treffers moest incasseren.

Atlético en de groeipijnen van een nieuwe defensie: 'Aantal tegengoals onacceptabel'
Atlético Madrid
Atlético Madrid
2 - 2
Juventus
Juventus

De manier van juichen van Simeone deed denken aan de confrontatie in Wanda Metropolitano tussen Atlético en Juventus van februari dit jaar. Er waren echter twee verschillen: woensdagavond liet de trainer van de Madrilenen het omstreden 'cojones-gebaar' achterwege, maar belangrijker was misschien nog wel dat zijn ploeg pak 'm beet een half jaar geleden zoals gewoonlijk het doel van Jan Oblak schoon had gehouden en met 2-0 won.

Veerkrachtig Atleti
Dat was woensdag wel anders. De bezoekers uit Italië waren, met Matthijs de Ligt in de basis, in de tweede helft op een 0-2 voorsprong gekomen, waardoor de ploeg van Simeone in de achtervolging moest. De beloning liet – na de aansluitingstreffer van Stefan Savic – lang op zich wachten. Uiteindelijk was het invaller Herrera die Atlético vlak voor tijd op gelijke hoogte bracht en zo een punt veiligstelde voor de ploeg van Simeone.

En dus was Simeone – ongetwijfeld nog stijf van de adrenaline – uitzinnig. Blij was hij voor Herrera, die zijn debuut opluisterde met een doelpunt. Hij stak de loftrompet over zijn ploeg, die veerkracht had getoond en het hoofd niet had laten hangen na twee de tegentreffers na rust. 'In de eerste helft vergaten we onszelf te belonen voor het goede spel. Later kregen we een tegenslag te verwerken, dan is het fantastisch dat we ons zo terugknokken in de wedstrijd.'

Toch kon de Argentijnse coach er na afloop niet onderuit. Het was de derde wedstrijd op rij dat zijn ploeg liefst twee treffers moest toestaan. Afgelopen weekend verloor Atlético met 2-0 van Real Sociedad en voor de interlandbreak werd er met 3-2 van Eibar gewonnen. En dat is bijzonder, zeker voor een ploeg die de voorbije seizoenen haast bekend stond als defensief onklopbaar. 'Duidelijk is dat we verdedigend stappen moeten maken, want het aantal doelpunten dat we momenteel tegen krijgen is onacceptabel.'

Tegentreffers Atlético Madrid

2018-19 2019-20
Aantal wedstrijden 46 5
Aantal tegendoelpunten 38 6
Duels La Liga 38 4
Tegendoelpunten in La Liga 29 4
Duels Champions League 8 1
Tegendoelpunten in CL 9 2
Gemiddeld 0,83 1,2

Defensief puzzelstuk
Afgelopen zomer werd de hechte defensie van Los Colchoneros bijna volledig ontmanteld. Diego Godín vertrok transfervrij naar Internazionale, Juanfran en Filipe Luís togen naar Brazilië, terwijl Lucas Hernández aan Bayern München werd verkocht. Simeone moest terug naar de tekentafel en haalde een handvol nieuwe verdedigers, die rustig worden ingepast. Tegen Juventus werd het centrale duo gevormd door José Giménez en Stefano Savic, twee oudgedienden die bekend zijn met de wetten van het Atleti-voetbal. Mario Hermoso, voor 25 miljoen euro gekocht van Espanyol, begon op de bank.

Analyse: zo blijft het vernieuwde Atlético meedoen met Real en Barça

Tijd, dat is wat de nieuw te vormen ploeg van Simeone vooral nodig heeft, zo stelt de Argentijn. 'Het gaat ook niet om goed of slecht. Ik ben ervan overtuigd dat we minder fouten gaan maken als we doorgaan op de ingeslagen weg. Bovendien speelden we vandaag gewoon tegen een erg sterke tegenstander', aldus El Cholo, die daarnaast nog aankaart dat zijn ploeg een stuk jonger was dan Juventus. 'We speelden met een elftal van gemiddeld 24 jaar oud, het elftal van Juventus was vijf jaar ouder. Ik ben al met al tevreden met deze comeback, hier kunnen we verder mee aan de slag.'

Zaterdag kan Simeone verder sleutelen aan zijn defensie. Zijn Atlético neemt het dan op tegen Celta de Vigo, dat zestiende staat in La Liga. Atlético bezet op dit moment de tweede plaats.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Atlético Madrid
Meer over Atlético Madrid
Meer UEFA Champions League
Meer over UEFA Champions League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.