Assistkoning Tadic hijgt historisch drietal in de nek

Met een assist en een doelpunt was Dusan Tadic ook tegen Sparta Rotterdam weer goud waard voor Ajax. Voor de aanvoerder van de Amsterdammers lonkt een plekje in de geschiedenisboeken.

Zaterdag keek Ajax halverwege het thuisduel met laagvlieger Sparta tegen een verrassende 0-1 achterstand aan, maar Tadic gidste Ajax naar de overwinning. Vier minuten na rust bereidde de Serviër de gelijkmaker van Davy Klaassen voor. Het was alweer de zeventiende assist van Tadic dit Eredivisie-seizoen. Slechts drie spelers leverden deze eeuw ooit meer assists in een jaargang.

Met nog vijf duels voor de boeg, heeft Tadic de drie boven hem in het vizier. Dirk Kuijt bezet met achttien assists in het seizoen 2005/06 de derde plaats, een seizoen daarvoor eindigde Ugur Yildirim op negentien assists en de recordhouder is Luciano Narsingh, die in het seizoen 2011/12 als speler van SC Heerenveen liefst 20 doelpunten voorbereidde.

Luis Suárez Ajax 2009/10 17

Tadic heeft dus nog vijf wedstrijden om Narsingh uit de boeken te spelen. De 33-jarige aanvoerder van Ajax eindigde vorig seizoen op zeventien assists en veertien doelpunten in de Eredivisie, terwijl hij tegen Sparta zijn twaalfde competitietreffer van deze jaargang maakte. Het was het vijfde Eredivisie-duel op rij met een doelpunt van de ervaren Serviër.