Arteta ziet sleutelrol voor Özil: in moeilijke tijden staan sterspelers op

Reacties

Mesut Özil heeft al te lang in de schaduw gestaan bij Arsenal, onder een nieuwe manager krijgt hij een nieuwe dosis vertrouwen. Kan de Duitser nog wat maken van zijn eigen seizoen én het voetbaljaar van Arsenal? De laatste klus van 2019, tegen Chelsea, zal zeker geen makkelijke worden.

Arteta ziet sleutelrol voor Özil: in moeilijke tijden staan sterspelers op
© Pro Shots
Arsenal
Arsenal
1 - 2
Chelsea
Chelsea

Özil is nog steeds een van de duurste aanwinsten van Arsenal, vier jaar lang voerde hij de lijst aan in Noord-Londen. In het seizoen 2017/18 werd door de clubleiding alles uit de kast gehaald om weer bij de top van Engeland te behoren. Met de komst van Alexandre Lacazette en later in het seizoen ook Pierre-Emerick Aubameyang werd de selectie voor vele miljoenen van kwaliteit voorzien, maar een plek bij de eerste vier in Engeland leverde het uiteindelijk niet op.

Clublegende Arsène Wenger vertrok, prijzenpakker Unai Emery kwam. De Spanjaard kon zijn prijzenkast, vol met trofeeën veroverd bij Sevilla en Paris Saint-Germain, niet aanvullen. Het scheelde niet eens zo heel veel of Arsenal had weer een hoofdprijs gepakt, maar in de finale van de Europa League was Chelsea veel te sterk. In de competitie viel Arsenal buiten de topvier en dus zat er weer geen Champions League-voetbal in het vat.

Doordeweeks voetballen op een lager niveau dan de Champions League heeft zo zijn voordelen, zeker voor een Engelse club. In een traditioneel loodzwaar seizoen kon Arsenal namelijk de basiskrachten sparen. Dit seizoen gaat eigenlijk hetzelfde op. Joe Willock speelde dit seizoen bijvoorbeeld mee in elke groepswedstrijd van de Europa League, ook Gabriel Martinelli, Bukayo Saka en Ainsley Maitland-Niles kwamen veel aan bod op de donderdagavonden. Özil werd nauwelijks gebruikt door Emery.

Ook in de Premier League speelde Özil vaker niet dan wel aan het begin van het seizoen. Pas in november veroverde de Duitser weer een basisplaats. Op het moment dat hij als aanvallende middenvelder het vertrouwen kreeg van Emery, werd de Spanjaard ontslagen. Interim-coach Freddie Ljungberg maakte echter ook gretig gebruik van de kwaliteiten van Özil, wat de nieuwe manager ook van plan is.

Arteta is lovend over Özil en heeft grote plannen met de 31-jarige linkspoot. 'Zijn houding op de training is sinds de dag dat ik hier ben geweldig', aldus de oud-speler van de club. 'Ik heb tegen hem gezegd dat iedereen wat mij betreft met een schone lei begint.'

In de vorige speelronde tegen AFC Bournemouth kreeg Özil een basisplaats tijdens het debuut van Arteta.De Duitser had een speciale rol, zo legde de coach uit. 'Tijdens de voorbereiding op die wedstrijd ontdekten we waar we de tegenstander pijn konden doen, we kregen door dat hij een sleutelrol kon spelen. Zo hebben we de wedstrijd ook voorbereid, met Özil in die rol.'

Arsenal leed weer puntenverlies (1-1) en wist zich zodoende opnieuw niet te onttrekken aan de grijze middenmoot van de Premier League, maar Arteta was verguld met het optreden van Özil. 'Hij reageerde op ons vertrouwen, hij deed wat hij moest doen. We konden twee of drie keer scoren door hem…'

Voor Arsenal en Özil is het te hopen dat Arteta blijft geloven in Özil en dat het eens rustig wordt rondom de Duitser. Hij was bij het nationale elftal onderdeel van een grote rel vanwege een omstreden foto met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, eerder deze maand sprak Özil zich uit over de mensenrechtenkwestie in China, wat de middenvelder van Arsenal niet in dank werd afgenomen in Azië.

In moeilijke tijden staan sterspelers op, het is code rood in het Emirates Stadium en dus hoog tijd voor een prestatie van Özil. Onder Wenger en Emery liet de spelmaker het niet zien, zijn derde en waarschijnlijk laatste kans is onder Arteta. In de komende speelronde staat de club in eigen huis tegenover Chelsea, het ideale moment voor Özil en Arteta om te laten zien dat Arsenal wel degelijk aanspraak maakt op een plek in de topvier van de Premier League.

De laatste speelronde van 2019 in de Premier League


Za 28 dec. 2019

Zo 29 dec. 2019

Bekijk hier al onze video's
Meer Arsenal
Meer over Arsenal
Meer M. Özil
Meer over M. Özil
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.