Arsenal-jonkies door in Europa na teleurstellende avond

De jonkies van Arsenal hebben zich donderdag met een teleurstellend gelijkspel tegen Rode Ster Belgrado (0-0) geplaatst voor de volgende ronde van het Europa League-toernooi. Het vizier van The Gunners kan nu op de topper in de Premier League tegen Manchester City.

Arsène Wenger gebruikte het Europa League-toernooi - zoals wel vaker dit seizoen - om meerdere van zijn groeibriljantjes aan het grote publiek te tonen. Bovendien kwam het dit keer extra goed uit om sterspelers als Petr Cech, Mesut Özil, Alexis Sánchez en Alexandre Lacazette rust te geven met een topper tegen het ontketende Manchester City in het vooruitzicht.

Het eerste echte gevaar kwam dan ook tot stand doordat een van de talenten ontsnapte aan de linkerkant. Ainsley Maitland-Niles schoof de bal laag voor het doel, maar doelman Milan Borjan bracht redding op de inzet van Olivier Giroud. De B-ploeg van The Gunners had het in de eerste helft zeker niet makkelijk met de Serviërs. Zo moest de 23-jarige doelman Matt Macey optreden op een schot van Slavoljub Srnic en even later tikte de keeper een kopbal van Vujadin Savic op de lat.

Onder aanvoering van captain Mitchell Donald koersten de bezoekers af op een gelijke stand in de rust, al had Rode Ster vlak voor de pauze zelfs de mogelijkheid om op voorsprong te komen. Richmond Boakye etaleerde zijn snelheid en ontsnapte aan de Londense defensie. Oog in oog met Arsenal-goalie Macey stond het vizier van de ex-aanvaller van Roda JC Kerkrade echter totaal niet op scherp en schoot hij over en naast.

De spelers van Arsenal balen na een teleurstellende eerste helft.

In de tweede helft zette Arsenal iets meer druk naar voren en loerden de bezoekers op de snelheid van de aanvallers. Na verschillende halve kansjes van Giroud waren The Gunners na een uur wel heel erg dicht bij de openingstreffer. Rode Ster-verdediger Damien Le Tallec voorkwam echter een doelpunt door een poging van Jack Wilshere op atletische wijze van de lijn te halen.

Wenger bracht 25 minuten voor het einde de achttienjarige Edward Nketiah binnen de lijnen. De tiener behoedde Arsenal een week eerder van een League Cup-blamage tegen Norwich City door eigenhandig een achterstand om te buigen in een 2-1 overwinning. Een tweede heldenrol voor de piepjonge Engelsman bleef dit keer uit, waardoor de stand op het scorebord na negentig minuten nog altijd 0-0 was.

Doordat 1. FC Köln in eigen huis won van BATE Borisov (5-2) is Arsenal al geplaatst voor de volgende ronde. Het verschil met de nummer drie bedraagt namelijk zes punten. Zondag gaan de Noord-Londenaren op bezoek bij koploper Manchester City (15.15 uur).