Arsenal eert Wenger met klinkende derbyzege

Arsenal heeft zondagmiddag in de Premier League een klinkende zege geboekt op West Ham United. Het eerste duel sinds Arsène Wenger zijn vertrek heeft aangekondigd eindigde met vier Arsenal-goals.

Arsenal - West Ham United 4-1
Vrijdag werd bekend dat Wenger komende zomer na 22 jaar vertrekt bij 'zijn' Arsenal en dus werd zijn afscheidstournee zondagmiddag in gang gezet met een wedstrijd tegen West Ham. Met het oog op de naderende Europa League-clash met Atlético Madrid gunde Wenger zijn sterspelers wat rust. Zo ontbraken Mesut Özil, Pierre-Emerick Aubameyang, Jack Wilshere en Petr Cech (officieel wegens lichte blessures).

In een uitverkocht Emirates Stadium sprankelde Arsenal aanvankelijk niet. The Gunners hadden veel de bal, maar kwamen slechts sporadisch door de stugge defensie van de bezoekers heen. In de 51ste minuut was het toch raak. Nacho Monreal volleerde een hoekschop van Granit Xhaka vanaf de strafschopstip binnen. Het geblesseerd uitvallen van Mohamed Elneny betekende een domper voor Arsenal. De Egyptenaar ging door zijn enkel en verliet het veld in tranen per brancard, ongetwijfeld met het WK in zijn achterhoofd.

In minuut 64 trok West Ham de stand gelijk. Marko Anautovic kreeg de bal voor zijn voeten, nam aan en haalde met links hard en zuiver uit in de verre hoek: 1-1. Arsenal leek echter vastberaden om Le Professeur te eren met een overwinning en dus volgde tien minuten voor tijd de 2-1. Een indraaiende voorzet van Aaron Ramsey stuiterde bij de tweede paal binnen na miscommunicatie tussen Declan Rice en Joe Hart. Alexandre Lacazette maakte de score in de slotfase met twee doelpunten nog een stuk fraaier.

Stoke City - Burnley 1-1
In de felle strijd tegen degradatie zat Stoke City wanhopig verlegen om een driepunter. Met Bruno Martins Indi en Erik Pieters in de basis beleefden The Potters een droomstart. In de elfde minuut opende Badou Ndiaye de score met een droge knal vanaf de rand van het strafschopgebied: 1-0. Zo'n vijftig minuten mocht Stoke dromen van de zo belangrijke punten, toen maakte Ashley Barnes er ruw een einde aan. De spits liet in de 62ste minuut uit de rebound de 1-1 aantekenen.

De thuisploeg kon in het resterende half uur geen winnende treffer forceren, waardoor Stoke slechts één punt overhield aan het treffen met de nummer zeven van de Premier League. De ploeg van trainer Paul Lambert staat nu op 29 punten, vier minder dan de veilige zeventiende plaats (nu ingenomen door Swansea City, dat twee duels minder gespeeld heeft).

Het verschil tussen Burnley en Arsenal is opgelopen naar vijf punten. De zesde plaats geeft in de Premier League recht op een Europa League-ticket.