Argentijnse Torneo Inicial prooi voor San Lorenzo na thriller

San Lorenzo heeft de Torneo Inicial gewonnen. De gehele topvier maakte tijdens de laatste speelronde nog kans op de Argentijnse titel en het kwartet kwam elkaar ook nog eens allemaal tegen, maar beide wedstrijden eindigden onbeslist.

Argentijnse Torneo Inicial prooi voor San Lorenzo na thriller

Koploper San Lorenzo reisde af naar nummer drie Vélez Sarsfield, terwijl het als tweede geklasseerde Lanús aantrad bij nummer vier Newell's Old Boys. San Lorenzo had voorafgaand aan de laatste speelronde 32 punten, terwijl de achtervolgers allemaal op dertig punten stonden. San Lorenzo kwam niet verder dan 0-0 bij Vélez Sarsfield, maar omdat Newell's Old Boys thuis tot twee keer toe een voorsprong weggaf tegen Lanús (2-2) ging de titel alsnog naar de ploeg van trainer Juan Antonio Pizzi.

San Lorenzo had zich allang tot winnaar van de Torneo Inicial kunnen kronen, maar de nummer vier van het vorige seizoen speelde voor de beslissende speelronde in zijn laatste vijf competitiewedstrijden drie keer gelijk. Daardoor moest San Lorenzo eigenlijk winnen bij Vélez Sarsfield om zich te verzekeren van de titel. Bij een remise was de koploper afhankelijk van het resultaat bij Newell's Old Boys tegen Lanús.

Ook Newell's Old Boys had allang verzekerd kunnen zijn van de eerste plaats, maar de ploeg van trainer Alfredo Berti slaagde er de laatste vijf wedstrijden niet in te winnen. Drie duels eindigden in een gelijkspel, terwijl er twee keer werd verloren.

Play-off
Als er meerdere clubs met hetzelfde puntenaantal bovenaan eindigden, wat vanwege de bizarre uitgangspositie voor de laatste speeldag volgens diverse scenario's ook zeker mogelijk was, zou de titelstrijd beslist moeten worden via een play-off. Maar zover kwam het dus uiteindelijk niet.

Het kampioenschap in Argentinië wordt over twee rondes afgewerkt: de Torneo Inicial (van augustus tot en met december) en Torneo Final (van februari tot en met juni). De winnaars spelen in juni tegen elkaar om het kampioenschap. Die wedstrijd werd afgelopen zomer gewonnen door Vélez Sarsfield (winnaar Torneo Inicial), dat Newell's (Torneo Final) met 1-0 versloeg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen