Antony volgt Cassierra op, Madueke lost Robben af

Reacties

Na elke Eredivisie-speelronde zetten we in samenwerking met Opta enkele bijzondere statistieken op een rijtje. Wat waren de bijzondere mijlpalen en opmerkelijke weetjes op de eerste speeldag?

Antony volgt Cassierra op, Madueke lost Robben af
© Pro Shots

• Moeten we de Coen Dillen-index er al bij pakken? Georgios Giakoumakis liet tijdens zijn officiële debuut op de Nederlandse velden liefst drie treffers aantekenen. De aanvaller van VVV-Venlo werd daarmee de eerste Griek met een Eredivisie-hattrick sinds Georgios Samaras in 2005 namens SC Heerenveen.

• Noni Madueke verzorgde twee assists bij de uitzege die PSV boekte op FC Groningen. Met zijn 18 jaar en 187 dagen is hij de jongste speler van de Eindhovenaren deze eeuw die dat voor elkaar kreeg. Madueke stootte uitgerekend Arjen Robben (19 jaar en 254 dagen in 2003) van de troon.

• Ajax kreeg met tien man niet extreem veel kansen tegen Sparta Rotterdam en dat bleek ook uit de Expected Goals-waarde van 0,87. De laatste keer dat de Amsterdammers nog lager scoorden in dit opzicht was op april 2017 (0,62 tegen PSV). Toen ging Ajax echter wél onderuit.

• Antony werd op Het Kasteel overigens de eerste trefzekere Ajacied bij zijn Eredivisie-debuut sinds Mateo Cassierra tegen Sparta op 7 augustus 2016.

• SC Heerenveen kwam tot scoren in de laatste 23 Eredivisie-duels en dat is de langst lopende reeks van alle huidige Eredivisie-teams. Lucas Woudenberg gaat bovendien de boeken in als de maker van de eerste goal van het seizoen.

• De lunchwedstrijd tussen FC Emmen en VVV-Venlo was niet alleen een traktatie voor het netvlies, maar leverde ook een bijzonder feitje op. Voor het eerst sinds 30 augustus 2019 (1-3 tegen PEC Zwolle) verloren de Drenten weer eens een thuisduel in de Eredivisie. In de tussentijd waren de Emmenaren tien opeenvolgende competitiewedstrijden aan De Oude Meerdijk ongeslagen (acht zeges en twee gelijke spelen).

• Een negatieve primeur voor Boy Kemper. De verdediger werd de eerste speler met een rode kaart tijdens zijn Eredivisie-debuut voor ADO Den Haag. Kemper maakte vier overtredingen tegen Heracles Almelo, één minder dan alle spelers van de tegenstander bij elkaar.

• Feyenoord is inmiddels al vijftien competitiewedstrijden ongeslagen onder Dick Advocaat, die sinds zaterdag de oudste Eredivisie-trainer aller tijden is. Alle andere clubs verloren in de periode dat de Hagenaar voor de Rotterdammers werkt minimaal drie duels.

• FC Twente maakte een soevereine indruk tegen Fortuna Sittard. De Tukkers kregen voor het eerst sinds 28 oktober 2016 geen enkel schot op doel tegen in een Eredivisie-duel. Destijds was Roda JC Kerkrade de tegenstander.

Bij Sparta Rotterdam viel het talent Emanuel Emegha in. Met zijn zeventien jaar en 223 dagen werd hij de jongste speler van De Kasteelheren in de Eredivisie sinds Marvin Emnes in december 2005 (zeventien jaar en 203 dagen).

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.