Sterk PSV wint dankzij Gakpo en Malen bij Eredivisie-debuut Schmidt

Reacties

PSV is uitstekend aan het nieuwe Eredivisie-seizoen begonnen. Ondanks een gemiste penalty van Donyell Malen resulteerde de eerste competitiewedstrijd onder de nieuwe trainer Roger Schmidt in een overtuigende zege op bezoek bij FC Groningen, waar de rentree van Arjen Robben op een teleurstelling uitliep.

Sterk PSV wint dankzij Gakpo en Malen bij Eredivisie-debuut Schmidt
© Pro Shots
FC Groningen
FC Groningen
1 - 3
PSV
PSV

Het duel tussen Groningen en PSV stond natuurlijk in het teken van de rentree van Robben, maar die werd niet waar iedereen in het Hoge Noorden op had gehoopt. De 36-jarige aanvaller moest de strijd na minder dan een half uur staken, toen hij signaleerde dat hij niet verder kon door een blessure. Het was een flinke domper voor de routinier en zijn club. En enkele minuten later volgde een nieuwe teleurstelling voorGroningen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Want enkele minuten nadat Robben geblesseerd naar de kant was gegaan, zorgde Cody Gakpo voor de verdiende voorsprong van PSV. De 21-jarige aanvaller, die vanaf de linkerkant speelde in het 4-2-2-2-systeem van Schmidt achter spitsen Sam Lammers en Malen, creëerde na een inspeelpass van Pablo Rosario tussen twee man in knap ruimte voor een schot en passeerde Groningen-doelman Sergio Padt in de korte hoek.

Het was voor PSV de welverdiende beloning voor een sterke eerste helft. Al na een paar minuten hadden Malen en Mauro Júnior, die als rechter aanvallende middenvelder de voorkeur kreeg boven Mohamed Ihattaren, de score kunnen openen. Padt voorkwam met twee knappe reflexen echter een vroege goal voor het dominant spelende PSV. Groningen kon daar, ook met Robben nog in het veld, weinig tegenover stellen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Omdat PSV wel moeite had om tot veel uitgespeelde mogelijkheden te komen, bleef Groningen in leven. Pogingen van aanwinsten Damil Dankerlui en Jørgen Strand Larsen brachten Yvon Mvogo bij zijn officiële debuut onder de Eindhovense lat nog niet in verlegenheid, maar vlak voor rust moest de Zwitserse goalie een gevaarlijk afstandsschot van Ramon Pascal Lundqvist (ex-PSV) over de lat tikken.

Daarmee liet Mvogo zien dat het ook met zijn reflexen wel goed zit. Schmidt wilde de doelman van RB Leipzig echter ook graag hebben wegens zijn voetballende vermogen. Maar juist op dat vlak ging de 26-jarige huurling tien minuten na rust de mist in. Zijn inspeelpass op Jorrit Hendrix, vlak daarvoor in het veld gekomen voor de geblesseerde Ryan Thomas, was te slap. Tomas Suslov, de vervanger van Robben, profiteerde.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV had weinig tijd nodig om te bekomen van die tegenslag. Vier minuten later herstelde Malen de voorsprong alweer toen hij na een steekballetje van Noni Madueke, tegelijk met Hendrix in de ploeg gekomen voor Lammers, zijn eerste Eredivisie-goal sinds december vorig jaar maakte. Aan het doelpunt ging een snelle tegenstoot van PSV vooraf, dat daarmee aantoonde dat het onder Schmidt vaker wil toeslaan in de omschakeling.

Genadeklap
Groningen zette daarna aan voor een slotoffensief en was ook nog een keer dichtbij toen Jordan Teze een halve omhaal van Suslov van de lijn haalde, op het moment dat Mvogo zijn lijn had verlaten. PSV had daarna de genadeklap moeten uitdelen, maar Malen had het vizier niet op scherp. Eerst raakte de spits na een counter de paal, vervolgens stopte Padt zijn penalty. De bal was op de stip gegaan na een handsbal van Daniël van Kaam.

Het bleek uitstel van executie voor Groningen. Enkele minuten later was Gakpo namelijk wel ijskoud toen de snelle Madueke na een vlijmscherpe tegenstoot het overzicht behield. Daarmee werd het Eredivisie-debuut van Schmidt op de bank van PSV een succesvolle. Dat kan niet worden gezegd van de Eredivisie-rentree van Robben. Want nog meer dan de nederlaag zal zijn uitvallen alles en iedereen in Groningen zorgen baren.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
6
FC Utrecht
34
13
14
7
52-41
+11
53
7
FC Groningen
34
14
8
12
40-37
+3
50
8
Sparta Rotterdam
34
13
8
13
49-48
+1
47
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Meer FC Groningen
Meer over FC Groningen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.