Altijd prijs voor Van Persie bij weerzien oude club

Robin van Persie staat woensdagavond met Manchester United voor de vierde keer tegenover zijn oude werkgever Arsenal. De spits is een ware plaag voor zijn voormalige club. In de vorige drie duels was hij steeds trefzeker.

In de zomer van 2012 stapte Robin van Persie over van Arsenal naar Manchester United, wat hem bij de fans van The Gunners niet geliefd maakte. Sindsdien strooit hij tijdens elke onderlinge ontmoeting nog wat extra zout in de wonden door steeds een doelpunt voor zijn rekening te nemen. In de laatste drie duels met zijn oude werkgever stond hij telkens op het scorebord. Woensdagavond kan hij voor de vierde keer op rij scoren tegen zijn oude club.

Van Persie is bovendien al vijf wedstrijden op rij trefzeker in wedstrijden tussen Manchester United en Arsenal. In dienst van The Gunners scoorde hij namelijk eveneens in de laatste twee ontmoetingen met United.

Vernedering
Die reeks begon op 28 augustus 2011. In speelronde drie van het seizoen 2011/12 trof het toen nog zegeloze Arsenal de nummer twee Manchester United. Het duel eindigde in een vernedering voor manager Arsène Wenger en zijn mannen. Het werd namelijk 8-2. Van Persie was nog verantwoordelijk voor de 6-2, die uiteindelijk alleen goed was voor de statistieken.

Later dat seizoen wilden Van Persie en de zijnen revanche voor die vernedering. Op 22 januari 2012 kwam Manchester United op bezoek in Londen. De bezoekers kwamen op voorsprong, maar RVP schoot zijn Arsenal twintig minuten voor tijd op gelijke hoogte. De wedstrijd ging alsnog verloren door een laat doelpunt van Danny Welbeck: 1-2. Het seizoen 2011/12 was voor Van Persie een succes: hij was goed voor dertig doelpunten in 38 wedstrijden.

Manchester United
De zomer daarop maakte hij de overstap naar United, om eindelijk eens prijzen te pakken. Op 3 november 2011 speelde hij voor het eerst tegen zijn oude ploeg, in Manchester. Hij kon rekenen op de nodige spreekkoren vanuit het uitvak. De wedstrijd was nauwelijks begonnen of Van Persie had de 1-0 er al in liggen. Hij vierde zijn doelpunt niet. In plaats daarvan maakte hij een verontschuldigend gebaar. 'Ik heb bij Arsenal een fantastische tijd gehad. Ik heb respect voor de fans, de spelers, de manager en de hele club. Vandaar', verklaarde hij achteraf. United won dat duel uiteindelijk met 2-1.

In de eerste ontmoeting met zijn oude ploeg zette Van Persie United al binnen drie minuten op voorsprong.

De return dat seizoen stond voor 28 april op de planning. Het betekende voor Van Persie zijn terugkeer op oude bekende grond. Met Manchester United was de spits net kampioen geworden. Traditiegetrouw vormden de spelers van Arsenal een erehaag voor de kersverse kampioenen. Van Persie kreeg wederom spreekkoren naar zijn hoofd. De thuisploeg kwam in dat duel op voorsprong, maar nog voor rust maakte RVP de 1-1 vanaf elf meter. Ook toen besloot hij niet te juichen. Het duel eindigde in een gelijkspel. Dat seizoen kwam Van Persie tot 26 doelpunten in 38 duels.

Tijdens zijn terugkeer in het Emirates Stadium was Van Persie wederom trefzeker, vanaf elf meter.

Begin dit seizoen troffen de ploegen elkaar op 10 november. Arsenal-manager Arsène Wenger gaf voorafgaand aan het duel toe dat hij het moeilijk vindt om Van Persie in een ander shirt te zien spelen. 'Natuurlijk is dat vreemd voor mij. Voor mij blijft hij een Arsenal-man', bekende Wenger. Wederom, voor de derde keer op rij, toonde hij zijn waarde. Met het enige doelpunt van de wedstrijd bezorgde hij United de winst. (Dennis Kas)