Van Persie maakt reputatie van angstgegner Arsenal waar

Manchester United boekte voor eigen publiek een verdiende 1-0 overwinning op Arsenal. Robin van Persie velde het vonnis over zijn voormalige werkgever. In Wales speelde Swansea City spectaculair met 3-3 gelijk tegen Stoke City.

Manchester United-Arsenal 1-0
In de aanloop naar de topper was het onzeker of Robin van Persie zou aantreden tegen zijn oude club, maar de spits van Manchester United bleek fit genoeg voor een basisplaats. Dat was voor Man United bijzonder goed nieuws, want met zes doelpunten uit negen competitiewedstrijden is Van Persie dit seizoen wederom de belangrijkste aanvaller van de regerend kampioen, die hem medio 2012 overnam van Arsenal.

Met Arsenal, dat in de Premier League al negen wedstrijden op rij ongeslagen is, ontving Man United een club in topvorm op Old Trafford. Toch was het de thuisploeg die van begin af aan het initiatief nam tegen The Gunners, die defensief verzwakt waren door het ziek wegvallen van de boomlange Per Mertesacker. In de 27ste minuut brak het gebrek aan lengte achterin Arsenal op, want Van Persie kopte de bal in de verre hoek na een corner van Wayne Rooney (foto onder). Daarmee zette hij een opmerkelijke reeks voort, want sinds zijn overgang naar United scoorde Van Persie in alle wedstrijden die hij tegen zijn Londense ex-werkgever speelde.

Ook in de tweede helft begon Man United beter dan Arsenal, dat in vergelijking met de afgelopen weken schuw en afwachtend oogde. In de zestigste minuut kreeg Rooney een grote kans op het tweede doelpunt, maar zijn schuiver ging rakelings naast het doel. Die doelpoging leek Arsenal wakker te schudden, want in het laatste half uur kropen de gasten uit hun schulp en daardoor raakte de wedstrijd in balans. Het fraaie combinatievoetbal waar Arsenal dit seizoen zoveel lof mee vergaarde, was evenwel in geen velden of wegen te bekennen. De Londenaren moesten het op Old Trafford vooral hebben van werklust.

Hoewel Arsenal met die inzet een wat gelijkwaardiger spelbeeld creëerde, wist de ploeg van manager Arsène Wenger geen kansen te scheppen. United deed dat tien minuten voor tijd wel, maar Chris Smalling faalde vanaf enkele meters hopeloos.

De driepunter is een cruciale voor Manchester United, dat daardoor naar de vijfde plaats klimt en het gat met koploper Arsenal naar vijf punten verkleint. Voor Arsenal is het verlies de eerste uitnederlaag van dit seizoen.

Swansea City-Stoke City 3-3
Swansea City leek thuis tegen Stoke City na een 0-2 achterstand met 3-2 te winnen, maar in de slotseconden kwamen de gasten langszij. Bij de gastheren ontbrak doelman Michel Vorm vanwege een blessure en ook Dwight Tiendalli was niet van de partij. Jonathan De Guzman verscheen wel aan de aftrap, net als Erik Pieters aan de kant van Stoke.

Chico Flores (midden) en Ryan Shawcross (rechts) duelleren om de bal. Wilfried Bony kijkt vanaf links toe.

The Potters kwamen al in de achtste minuut op voorsprong via Jonathan Walters, die via de binnenkant van de paal raak schoot. Nog voor rust werd het 0-2, want Stephen Ireland rondde af na een fraaie pass van Peter Crouch. Wilfried Bony hielp Swansea kort na rust terug in de wedstrijd; hij kopte raak op aangeven van De Guzman. In de 74ste minuut hielp Nathan Dyer de thuisploeg op gelijke hoogte. Hij schoot raak na een voorzet van Wayne Routledge van de linkerflank. Na 86 minuten voltooide Swansea zijn comeback met de 3-2, die ook op naam van Bony kwam. Stoke verpestte het Welshe feestje echter alsnog, want in de extra tijd benutte Charlie Adam een strafschop. Door het gelijkspel verlaat Stoke de achttiende plaats, die het overdraagt aan Fulham. Swansea staat dertiende.