Ajax presteert het onwerkelijke met foutloze groepsfase

Reacties

Ajax heeft dinsdagavond geschiedenis geschreven, door in eigen huis van Sporting Portugal te winnen. De ploeg van Erik ten Hag is hiermee de eerste Nederlandse ploeg ooit die al zijn groepswedstrijden in de Champions League heeft gewonnen. Ook het doelsaldo waarmee dat is gebeurd is indrukwekkend: Ajax maakte in totaal twintig goals en kreeg er slechts vijf tegen.

Ajax presteert het onwerkelijke met foutloze groepsfase
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 2
Sporting Lissabon
Sporting Lissabon

Ajax was voor de laatste speelronde al zeker van de groepswinst, terwijl Sporting al wist dat het als nummer twee van Groep C naar de knock-outfase zou gaan. Beide ploegen speelden in de lege Johan Cruijff Arena dan ook vooral voor de eer en de premies. Voor Ajax stond er met het neerzetten van een perfecte groepsfase nog iets extra's op het spel en met Perr Schuurs en David Neres op de posities van Jurriën Timber (staat op scherp) en Dusan Tadic (rugklachten) waren de Amsterdammers zichtbaar gemotiveerd om het onwerkelijke realiteit te maken.

Tegen het veredelde B-elftal van Sporting zocht Ajax vanaf het begin de aanval. Dat resulteerde ook in een vroege openingstreffer: in de achtste minuut ging Daniel Bragança op de enkel van Haller staan en dat leverde Ajax, nadat de VAR scheidsrechter Davide Massa had gecorrigeerd, een strafschop op. Haller ging zelf achter de bal staan en maakte vanaf elf meter geen fout. Voor de Fransman betekende het zijn tiende Champions League-goal van deze groepsfase. Hij is na Cristiano Ronaldo in het seizoen 2017/18 pas de tweede speler met minstens één doelpunt in iedere groepswedstrijd. 

Sébastien Haller viert zijn tiende Champions League-goal met Andre Onana, die tegen Besiktas mocht keepen, maar tegen Sporting weer op de bank zat.
© Pro Shots
Sébastien Haller viert zijn tiende Champions League-goal met Andre Onana, die tegen Besiktas mocht keepen, maar tegen Sporting weer op de bank zat.

Ajax ging op zoek naar meer en Lisandro Martínez schoot net naast, voordat Antony de bal verkeerd raakte bij een kansrijke volley. Kort na die misser van de Ajax-aanvaller kwam Sporting uit het niets op gelijke hoogte: Nuno Santos ontsnapte bij een voorzet van Tabata uit de rug van Schuurs en liet Remko Pasveer kansloos met een beheerste volley. Het was een tegenvaller voor Ajax, dat nog voor rust zijn voorsprong herstelde. Gonçalo Inácio blunderde bij het uitverdedigen en dat werd afgestraft door Antony, die wel heel erg rustig bleef bij het afronden.

Met Nicolás Tagliafico als vervanger voor Daley Blind trok Ajax de wedstrijd in de tweede helft definitief naar zich toe. Schuurs veroverde een klein kwartier na de onderbreking de bal van de wegglijdende Nuno Santos, stormde op richting het vijandelijke doel en bediende Neres voor de 3-1. Niet veel later schoot Steven Berghuis op aangeven van de net ingevallen Davy Klaassen raak in de korte hoek (4-1) en daarmee was ook het laatste beetje hoop van Sporting op een goed resultaat verdwenen. Martínez raakte met een hard schot nog de paal.

Hierna deed Sporting toch nog wat terug. Tabata werd eerst nog dwarsgezeten door Ajax-invaller Devyne Rensch, maar kon even later alsnog een prima wedstrijd bekronen met een fraai doelpunt: 4-2. Verder liet Ajax het niet komen en dus wonnen de Amsterdammers ook hun zesde groepswedstrijd. De ploeg van Ten Hag kan met enorm veel vertrouwen toeleven naar de volgende ronde.


de goals van ajax - sporting in beeld


UEFA Champions League

Stand Groepsfase Groep C UEFA Champions League 2021/2022

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
6
6
0
0
20-5
+15
18
2
Sporting Lissabon
6
3
0
3
14-12
+2
9
3
Borussia Dortmund
6
3
0
3
10-11
-1
9
4
Beşiktaş
6
0
0
6
3-19
-16
0
* Actueel tot en met 15 mrt. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.