Ajax opgepast: Cristiano Ronaldo staat er áltijd in de kwartfinale

Reacties

Ajax verschijnt dinsdagavond aan de aftrap in Turijn in de geruststellende wetenschap dat het dit Champions League-seizoen nog ongeslagen is in uitwedstrijden. De sublieme cijfers van Cristiano Ronaldo in de knock-outfase van het miljardenbal zijn wel reden tot zorgen met het oog op de return in de kwartfinale tegen Juventus.

Ajax opgepast: Cristiano Ronaldo staat er áltijd in de kwartfinale
Juventus
Juventus
1 - 2
Ajax
Ajax

Ajax weet als geen ander hoe gevaarlijk de Portugees is in de Champions League. Ronaldo maakte vorige week woensdag alweer zijn achtste Champions League-goal tegen de Amsterdammers. Alleen in de allereerste van zes onderlinge ontmoetingen in 2010 scoorde de 34-jarige steraanvaller niet. Bovendien was de 0-1 in de Johan Cruijff Arena alweer zijn 64ste doelpunt in 77 knock-outwedstrijden.

Daarmee staat Ronaldo op eenzame hoogte. Die andere gigant Lionel Messi volgt met 42 goals op geruime afstand. Opvallend is dat het fenomeen uit Funchal de laatste seizoenen steevast huishield in de kwartfinale. Afgelopen seizoen velde hij zijn huidige club Juventus nog met drie goals (twee in Turijn, één in Madrid), het jaar daarvoor incasseerde Bayern München liefst vijf treffers in het tweeluik.

De laatste kwartfinalewedstrijd in de Champions League waarin Ronaldo niet tot scoren kwam, was die tegen VfL Wolfsburg in april 2016. Op Duitse bodem kwam Real als geheel ook niet tot scoren en ging met 2-0 onderuit, maar dat maakte de sterspeler van Real in de return hoogstpersoonlijk goed met drie goals (3-0). Sindsdien was het in elk kwartfinaleduel raak, de totale productie: twaalf treffers (!).

Cristiano Ronaldo was al meerdere malen de kwelgeest van Ajax in de Champions League.

Het is bijna beangstigend, zo vaak scoort Ronaldo op het moment dat de druk hoger wordt, de tegenstand sterker en de belangen groter. Het bleek ruim een maand geleden nog maar eens toen Juventus na de 2-0 nederlaag in Madrid op uitschakeling afkoerste, totdat de machine uit Madeira opstond en het defensief normaal gesproken ijzersterke Atlético Madrid velde met drie goals (3-0).

We weten inmiddels niet beter dan dat Ronaldo er keer op keer weer staat. Sinds hij in april 2007 de ban brak in de Champions League met zijn eerste twee goals tegen AS Roma in de kwartfinale namens Manchester United (7-1), vlogen de ballen in een steeds hoger tempo tegen de touwen. Een jaar later leverde CR7 een flinke bijdrage aan de eindzege van United met acht goals, waarvan één in de finale.

Die beroemde eindstrijd in 2008 tegen Chelsea, waarin Edwin van der Sar uitgroeide tot held van de avond door de beslissende penalty van Nicolas Anelka te stoppen, is alweer elf jaar geleden. Ter illustratie: Erik ten Hag was toen nog assistent-trainer bij FC Twente, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong zaten op de basisschool en Klaas Jan Huntelaar was topscorer van de Eredivisie namens Ajax met 33 goals.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De nu 35-jarige spits is de enige speler in de selectie van Ajax die al net zo lang meegaat als zijn 34-jarige generatiegenoot bij Juve. Afgelopen maandag herinnerde de UEFA er ons nog maar eens aan dat Ronaldo al meer dan een decennium beslissend is in het miljardenbal. Het was gister exact tien jaar geleden dat de Portugees met een schitterende uithaal de uitschakeling van FC Porto bezegelde.

Enkele maanden later zou Ronaldo naar Real Madrid vertrekken, waar hij de Champions League nog vier keer zou winnen en zeven CL-seizoenen op rij méér dan tien keer zou scoren. Deze jaargang staat zijn teller pas op vijf treffers, maar met zijn heilige missie – Juventus de heilige graal bezorgen – in het achterhoofd kunnen er daar, Cristiano kennende, zomaar nog een paar bijkomen. Ajax is gewaarschuwd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.