Ajax ook onder Heitinga uiterst kwetsbaar: 'Ze trapten er iedere keer in'

Ajax heeft in de eerste helft onder interim-trainer John Heitinga allesbehalve indruk gemaakt. De Amsterdammers gingen de rust in met een 1-2 voorsprong, maar mochten niet klagen dat de Kralingers maar één keer scoorden. Ook de ESPN-analyticus Marciano Vink wist niet wat hij zag.

Excelsior
Excelsior
1 - 4
Ajax
Ajax

Ajax kwam in Kralingen op voorsprong uit een strafschop van Dusan Tadic, maar moest in het eerste bedrijf diverse grote kansen toestaan. Heitinga koos voor een formatie zonder echte controleur op het middenveld, backs die voornamelijk aanvallend dachten en Edson Álvarez als centrale verdediger. Dat alles zorgde ervoor dat Couhaib Driouech uitgroeide tot ware plaag van de Amsterdammers, hij kreeg meerdere grote kansen. Het was aan doelman Gerónimo Rulli te danken dat Ajax niet meer schade opliep.

'Het had ook 3-1 kunnen staan', stelde Vink vast. De voormalige Ajacied zag Ajax nog gedreven starten. 'Er was veel beweging rond Tadic, de penalty was terecht. En Tadic schiet 'm vol overtuiging binnen.'

'Daarna gebeurde er iets, waarbij Ajax Excelsior steeds helpt door de bal maar centraal in te blijven spelen en vanuit die drukte tot kansen te willen komen', vervolgde Vink. 'Ajax trapte er iedere keer in; met veel mensen voor de bal en steeds balverlies. Zowel Taylor, Klaassen als Berghuis; het was op het middenveld in die fases dramatisch. Driouech heeft echt een paar megagrote kansen gehad. Rulli pakt er een aantal prachtig.'

'Dit moet je als Ajax in het veld ook zien, dat de ruimte aan de zijkanten ligt. De ruimte ligt aan de zijkanten, maar Ajax speelde Excelsior steeds in de kaart. En Excelsior deed het natuurlijk ook fantastisch', zo concludeerde de voormalige Ajacied. 'De ruimtes werden zó groot, en daar zijn Álvarez, Taylor en Klaassen gewoon niet goed in.'

Uiteindelijk was Driouech ook betrokken bij de gelijkmaker. Uit zijn voorzet kopte Redouan El Yaakoubi Excelsior op 1-1. De onvrede droop vervolgens van het gezicht van Heitinga, die beseft zal hebben dat er bij Ajax nog heel wat werk aan de winkel is.

Op slag van rust kon Heitinga dan toch nog lachen. Tadic deed wat hem werd gevraagd als balvaste spits en legde de bal af op Davy Klaassen, die de 1-2 binnenschoot. Toch zal in de Ajax-kleedkamer vooral worden teruggeblikt op het spel zonder bal, dat veel te wensen overliet.