Kwetsbaar Ajax maakt in eerste duel onder Heitinga einde aan historische serie

Reacties

Ajax heeft het eerste competitieduel onder interim-trainer John Heitinga winnen afgesloten. Gemakkelijk ging het zeker niet op bezoek bij Excelsior. In Kralingen bleek tijdens de 1-4 zege dat de voorlopige opvolger van de na het 1-1 gelijkspel tegen FC Volendam ontslagen Alfred Schreuder nog heel wat werk te verzetten heeft.

Kwetsbaar Ajax maakt in eerste duel onder Heitinga einde aan historische serie
© Pro Shots
Excelsior
Excelsior
1 - 4
Ajax
Ajax

Heitinga koos in Kralingen voor een basiself met Mohammed Kudus op rechtsbuiten en zonder de bekritiseerde verdediger Calvin Bassey. Dusan Tadic mocht wel starten, hij werd in de spits geposteerd.

Ajax maakte de bedoelingen direct duidelijk en zocht naar de aanval, al was ook Excelsior al vroeg gevaarlijk. Aanvoerder Redouan El Yaakoubi schoot van dichtbij over. De aanvalslust van Ajax leidde in die beginfase wel tot de 0-1. Na een onhandige overtreding van Sven Nieuwpoort schoot Tadic de daaropvolgende strafschop overtuigend binnen.

In de fase die volgde, bleek hoe kwetsbaar Ajax nog altijd is. Excelsior kreeg vanuit de tegenstoot een hele rits kansen. Bij Ajax dachten backs Devyne Rensch en Owen Wijndal net als de middenvelders Davy Klaassen, Kenneth Taylor en Steven Berghuis vooral aanvallend, waardoor Couhaib Driouech met zijn loopacties uitroeide tot ware plaag van de Amsterdammers en centrale verdediger Edson Álvarez in het bijzonder. Het was aan doelman Gerónimo Rulli te danken dat Ajax niet al direct een paar tegengoals kreeg. Even daarvoor had Driouech de Argentijnse sluitpost wel gepasseerd, maar bleef zijn inzet via de paal uit het doel.

Heitinga druk coachend tijdens zijn eerste duel als hoofdcoach van Ajax.
© Pro Shots
Heitinga druk coachend tijdens zijn eerste duel als hoofdcoach van Ajax.

Uiteindelijk kreeg Driouech toch loon naar werken, want uit zijn voorzet kon El Yaakoubi de gelijkmaker binnenkoppen. Het gezicht van Heitinga stond toen al op onweer, maar op slag van rust volgde een meevaller voor de landskampioen. Tadic deed wat hem als aanspeelpunt in de spits gevraagd werd, hield de bal vast en legde af op Klaassen. De middenvelder schoot de 1-2 binnen.

Ook na rust was het met de kansen van Excelsior nog niet gedaan. Maxime Awoudja kopte na een vrije trap de bal op doel, maar het was opnieuw Rulli die ervoor zorgde dat de formatie van Marinus Dijkhuizen niet scoorde.

Met opnieuw Tadic in de rol van aangever volgde kort na die grote kans de beslissing. De kapstokspits legde de bal af op Kudus, die fraai en van afstand raak schoot: 1-3. Na die treffer was het verzet van de thuisploeg gebroken. Rensch bepaalde de eindstand met een schitterend gekruld schot zelfs nog op 1-4.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ajax bracht die voorsprong met Bassey als invaller naar de eindstreep en zo kwam er een einde een belabberde reeks van de Amsterdammers. Na zeven duels zonder zege werd voor het eerst weer eens gewonnen in de Eredivisie. Zo werd een negatief clubrecord voorkomen, want nooit werd er in acht opeenvolgende competitieduels niet gewonnen.

Bovendien deed de landskampioen in de kopgroep van de competitie goede zaken. Feyenoord kwam immers niet verder dan 1-1 tegen FC Twente en AZ verloor zaterdag al twee punten in een knotsgek gelijkspel tegen FC Utrecht (5-5). In de volgende duels neemt Ajax het op tegen Cambuur, FC Twente (beker), RKC, Union Berlin (Europa League), Sparta Rotterdam, nogmaals Union Berlin en Vitesse.

Excelsior Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2022/2023

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Feyenoord
34
25
7
2
81-30
+51
82
2
PSV
34
23
6
5
89-40
+49
75
3
Ajax
34
20
9
5
86-38
+48
69
4
AZ
34
20
7
7
68-35
+33
67
5
FC Twente
34
18
10
6
66-27
+39
64
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Excelsior Vrouwen
Meer over Excelsior Vrouwen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.