Ajax flikt het weer: Gravenberch redt slordige koploper met wereldgoal

Reacties

Ajax is enkele dagen voor de cruciale ontmoeting met Benfica ontsnapt aan puntenverlies in de Eredivisie. SC Cambuur presteerde vrijdagavond wat RKC Waalwijk vorige week ook deed: de ploeg scoorde tweemaal tegen Ajax. Net als tegen RKC bracht een late goal verlossing voor de koploper.

Ajax flikt het weer: Gravenberch redt slordige koploper met wereldgoal
© Pro Shots
SC Cambuur
SC Cambuur
2 - 3
Ajax
Ajax

Het begin van Ajax was nog goed. Met de vorige ontmoeting in het achterhoofd (9-0 in de Johan Cruijff Arena) was de defensie van Cambuur er ongetwijfeld extra op gebrand om lang de nul te houden tegen Ajax, maar binnen drie minuten was het raak voor de uitclub. Dusan Tadic werd over het hoofd gezien bij de tweede paal en de aanvoerder schoot laag raak. Een nieuwe walk-over leek in de maak, maar mede door het spel van Cambuur was van Amsterdams doordrukken geen sprake. Toch werd het enkele minuten voor rust alsnog 0-2. Eredivisie-topscorer Sébastien Haller draaide weg bij zijn tegenstander en schoot raak.

Zo leek Ajax een zorgeloze avond tegemoet te gaan, hoewel de gedachten in de rust misschien ook zijn uitgegaan naar de thuiswedstrijd tegen RKC. Afgelopen zondag ging Ajax tegen RKC ook rusten met een 2-0 voorsprong, uiteindelijk werd toen ternauwernood met 3-2 gewonnen door een benutte strafschop van Tadic.

De flashbacks namen serieuzere vormen aan toen SC Cambuur kort na rust tot scoren kwam. Issa Kallon was gretig na een corner en werkte in twee instanties binnen voor de aansluitingstreffer. Ajax kon er weinig tegenover stellen en zo bleef het met het laatste kwartier op de klok erg spannend in Leeuwarden. Uiteindelijk zakte Ajax bijna door het ijs.

Ryan Gravenberch redde Ajax, hier staat hij nog gedesillusioneerd na een goal van SC Cambuur.
© Pro Shots
Ryan Gravenberch redde Ajax, hier staat hij nog gedesillusioneerd na een goal van SC Cambuur.

Uitgerekend Nicolás Tagliafico, die terugkeerde in de basis vanwege de schorsing van Lisandro Martínez, ging in de fout. Zijn terugspeelbal werd opgepikt door Tom Boere, die aflegde op teamgenoot Patrick Joosten: 2-2. Zo moest Ajax met de wedstrijd tegen Benfica om de hoek nog vol aan de bak om de volle buit mee te nemen uit Leeuwarden.

Invaller Brian Brobbey, die terugkeerde van een blessure, was erg dicht bij de 2-3. Zijn kopbal werd echter knap gepakt door keeper Pieter Bos. Zo leek Ajax duur puntenverlies te gaan leiden, maar uitblinker Ryan Gravenberch had andere plannen. De middenvelder haalde verwoestend uit van ruim twintig meter en vond via de rechterpaal de o zo belangrijke 2-3.

Bij puntenverlies had nummer twee PSV later in de speelronde gelijk in punten kunnen komen met Ajax, maar door de winstpartij blijft de koppositie in Amsterdamse handen. De generale repetitie richting Benfica verliep echter moeizamer dan gehoopt.

SC Cambuur Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2021/2022

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
26
5
3
98-19
+79
83
2
PSV
34
26
3
5
86-42
+44
81
3
Feyenoord
34
22
5
7
76-34
+42
71
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.