RKC laat koploper Ajax zweten: Tadic zorgt voor opluchting in Amsterdam

Ajax heeft zondag tot het gaatje moeten gaan om een nieuwe blamage te voorkomen. Sébastien Haller leek met twee doelpunten een eenvoudige middag in te luiden tegen RKC Waalwijk, maar niets bleek minder waar.

Ajax
Ajax
3 - 2
RKC Waalwijk

Ajax moest het tegen RKC Waalwijk stellen zonder Noussair Mazraoui en Jurriën Timber, die allebei kampten met lichte klachten. Erik ten Hag wees Devyne Rensch en Perr Schuurs aan als vervangers. Ook Ryan Gravenberch verscheen aan de aftrap. Dat ging ten koste van Davy Klaassen. Bij de bezoekers ontbrak naast trainer Joseph Oosting ook doelman Etiënne Vaessen vanwege ziekte. Daardoor stond voormalig Ajacied Issam El Maach onder de lat bij de Waalwijkers.

Ajax kreeg in de openingsfase kansjes via Dusan Tadic en Daley Blind, maar de eerste grote kans kwam aan de andere kant op naam van Michiel Kramer. Jens Odgaard legde de bal panklaar op het hoofd van de boomlange aanvaller, maar die zag Andre Onana de bal stijlvol over zijn doel tikken. Vrijwel meteen na de kans van Kramer sloeg Ajax aan de andere kant genadeloos toe. Antony zette een een-tweetje op met Gravenberch en bood Haller een niet te missen kans (1-0).

Haller vuurde binnen de kortste keren opnieuw raak. De Ivoriaans international controleerde een balletje van Steven Berghuis fraai met de borst en stuurde de bal onhoudbaar voor El Maach naar de verre hoek. Tot ongenoegen van het Amsterdamse publiek had de VAR net als bij de openingstreffer wat tijd nodig om te kijken of het doelpunt geldig was, maar scheidsrechter Dennis Higler wees opnieuw naar de middenstip (2-0).

RKC knokt zich terug
Bij aanvang van de tweede helft leek het slechts de vraag hoe hoog Ajax de score zou opvoeren. Dat was buiten Kramer gerekend. Waar de aanvaller voor rust nog een dot van een kans miste, was het in de vijftigste minuut wél raak. Kramer werd diep gestuurd door Odgaard en bleef oog in oog met Onana ijskoud (2-1). De sensatie in de Johan Cruijff Arena werd nog groter toen Richard van der Venne Ajax na een klein uur opnieuw verraste en voor de gelijkmaker zorgde. De Brabander dook op in het vijandelijke strafschopgebied en schoof de bal op aangeven van Odgaard subtiel in de linkerhoek (2-2).

Stormloop Ajax
Wat volgde was een stormloop van Ajax. Ten Hag greep snel in en toonde zijn aanvallende intenties door Gravenberch te vervangen door Klaassen. RKC trok na de gelijkmaker een muur op en haalde alles uit de kast om tijd af te snoepen. Zo gingen El Maach en Shawn Adewoye ruim voor het verstrijken van de wedstrijd al met kramp naar de grond. Met Nicolás Tagliafico en Mohammed Kudus voor Rensch en Edson Álvarez probeerde Ajax de Waalwijkse muur in de absolute slotfase te slechten.

Dat lukte. Eerst kopte Haller nog op de paal, daarna kreeg Ajax hulp van RKC-verdediger Luuk Wouters. De vervanger van Alexander Büttner beging in de 89ste minuut een onbegrijpelijke overtreding op Antony. Higler kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Tadic nam plaats achter de bal, klopte El Maach en schoot Ajax een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd naar de zege (3-2).

Door de belangrijke overwinning behoudt Ajax een voorsprong van twee punten op naaste achtervolger PSV. De Eindhovenaren wonnen eerder op de dag met 3-1 van Heracles Almelo en staan tweede.