Agressief Leverkusen ontmantelt aanvalsmachine Dortmund

Bayer Leverkusen heeft Borussia Dortmund op de tweede nederlaag in het nog prille Bundesliga-seizoen getrakteerd. In de BayArena won de thuisploeg met 2-0.

Na het 2-2 gelijkspel in de Champions League tegen Real Madrid moest Dortmund op bezoek bij Leverkusen direct vanaf de eerste minuut aan de bak. De thuisploeg maakte het veld klein, blokkeerde de weg naar spelverdeler Julian Weigl en gunde de bezoekers zo geen kans in hun spel te komen. Het resulteerde in een eerste helft waarin het balbezit veelal voor Dortmund was, maar het was Leverkusen dat het gevaarlijkst werd.

Javier Hernández was in de laatste wedstrijden de man in vorm bij Leverkusen. De Mexicaan scoorde in zijn twee vorige duels vier keer en was ook tegen Dortmund dicht bij een doelpunt. Chicharito knikte de bal knap naar de grond. Met een fraaie reflex hield doelman Roman Bürki toen het duel nog in evenwicht. Het was echter wel de inleiding tot de 1-0. Uit de door de keeper weggegeven corner was het raak. Admir Mehmedi kopte raak uit de hoekschop van Hakan Çalhanoglu.

Dortmund-trainer Thomas Tuchel greep in de rust in om voor meer schwung te zorgen in zijn wat statisch spelende elftal. Emre Mor en Marcel Schmelzer vervingen Christian Pulisic en Gonzalo Castro. Dortmund scoorde in zijn laatste vijf duels liefst 22 keer. Tegen Leverkusen wilde het echter maar niet lukken. Pierre-Emerick Aubameyang liet zich na rust vaker zien, maar de spits was ook niet succesvol in de afwerking.

Naamate de tijd vorderde nam Dortmund meer risico. De ruimtes achter de verdediging groeiden en daar profiteerde Leverkusen in de 79ste minuut optimaal van. Chicharito gaf het laatste zetje na een geweldig en effectief uitgevoerde aanval. Çalhanoglu werd feilloos de diepte ingestuurd, de Turk gaf vanaf links perfect voor op zijn Mexicaanse ploegmakker en Hernández tikte de bal eenvoudig in de verre hoek.

De 2-0 was de genadeklap voor Dortmund, dat het nog wel tevergeefs probeerde. In veel meer dan een vanwege buitenspel terecht afgekeurd doelpunt van Aubameyang resulteerde dat niet. BVB ging voor de tweede keer dit seizoen onderuit en kijkt na zes speelronden tegen een achterstand van vier punten op koploper Bayern München aan. Leverkusen klimt naar plek zeven in de Bundesliga.