Chicharito: van eeuwige bankzitter tot scorende sterspeler

Reacties

VI-redacteur Sander Janssen blikt vooruit op de zesde speelronde in de Bundesliga. Bayer Leverkusen krijgt zaterdag Borussia Dortmund op bezoek (aftrap 18.30 uur). Javier Hernández speelt als herboren na jarenlang bankzitten.

Chicharito: van eeuwige bankzitter tot scorende sterspeler

Dinsdagavond, kwart over tien. Invaller Admir Mehmedi legt de bal panklaar op het hoofd van Javier Hernández. Hij torent boven iedereen uit. Verdedigers Kamil Glik en Andrea Raggi van AS Monaco weten het, ze zijn te laat. De flitsende Mexicaan zweeft tussenbeide en laat met zijn strakke kopbal doelman Danijel Subasic kansloos. De armen gaan de lucht in, de lach komt tevoorschijn en zijn ploeggenoten bespringen hem. Doelpunt nummer honderd op Europese bodem is een feit voor Chicharito.

Hernández krijgt een publiekswissel en ziet vanaf de bank Glik de 1-1 maken. Het tweede gelijkspel voor Leverkusen in de Champions League. De Mexicaanse spits scoort erop los, maar zijn club presteert nog matig. Met vier goals in vijf duels zorgt Hernández voor de helft van de productie in de Bundesliga. Collega-spits Joel Pohjanpalo maakt de andere vier. Chicharito is een absolute sterspeler bij Leverkusen. Op die rol wacht de Mexicaan in Europa al jaren.

Javier Hernández als echte afmaker. Zijn kopbal tegen AS Monaco laat iedereen kansloos.
Javier Hernández als echte afmaker. Zijn kopbal tegen AS Monaco laat iedereen kansloos.

Zijn vader, Javier Hernández Gutiérrez, ziet het lang helemaal niet zitten in zijn zoon als aanvalsleider. Hernández senior, zelf middenvelder in zijn tijd als voetballer, wordt vanwege zijn groene ogen Chicharito, oftewel Erwtje, genoemd. Hernández junior neemt die bijnaam later over. Zijn vader leert hem om niet geobsedeerd te raken door goals. Hij moet belangrijk zijn voor het team. In het begin van zijn carrière is Hernández junior helemaal geen spits. Als jeugdspeler van Guadalajara strooit hij met passes op het middenveld. Pas later wordt hij omgeturnd tot spits en scoort hij aan de lopende band voor de Mexicanen.

Lang lijkt de overstap van Hernández naar Europa op een mislukking uit te lopen. Manchester United haalt hem in 2010 in het diepste geheim naar Engeland zodat Barcelona en Real Madrid van niets weten. Een gouden carrière lonkt voor de aanvaller, maar vier jaren op de bank volgen. Bij United is hij de ideale pinchhitter. Als het nodig is, komt Hernández in het veld en scoort hij. De spits is in die tijd een van de meest effectieve aanvallers in de Premier League. Toch knaagt de invallersrol aan hem. Als hij in het seizoen 2014/15 als huurling bij Real Madrid ook op de bank belandt achter Karim Benzema weet hij het zeker: een stapje terug is de beste optie.

Hernández scoorde vaak bij Manchester United, maar genoot niet van de reserverol in Engeland.
Hernández scoorde vaak bij Manchester United, maar genoot niet van de reserverol in Engeland.

Chicharito is inmiddels 27 en al lang geen talent meer als Leverkusen om de hoek komt kijken. Trainer Roger Schmidt zoekt een ervaren afmaker. Iemand die de club naar successen kan schieten. Hernández blijkt een gouden zet. Voor twaalf miljoen euro helpt hij Leverkusen met zeventien treffers aan de derde plek in de Bundesliga. Bij elke goal komt de lach tevoorschijn. Hij geniet weer van het spelletje. Dat hij dat een niveau lager doet, maakt hem niks uit.

Dit seizoen laat Hernández weer van zich horen. Ondanks zijn vier treffers staat Leverkusen op een teleurstellende tiende plaats. De hattrick van Chicharito van afgelopen weekend tegen FSV Mainz geeft de club hoop. Het is nog vroeg in het seizoen en met Hernández heeft de club iemand in huis die wedstrijden kan beslissen. Een afstandsschot, individuele actie of intikker, de Mexicaanse goalgetter zorgt vanuit elke hoek voor doelpunten. De spits voelt zich goed in de Bundesliga. Met zijn 28 jaar is een herkansing in Engeland of Spanje in de toekomst zelfs nog een mogelijkheid. Voor nu zit Chicharito goed als de grote kleine man bij Leverkusen. (Sander Janssen)

Programma
RB Leipzig 30-09
20:30
FC Augsburg
Bayern München 01-10
15:30
1. FC Köln
Hertha BSC 01-10
15:30
Hamburger SV
FC Ingolstadt 04 01-10
15:30
1899 Hoffenheim
Darmstadt 98 01-10
15:30
Werder Bremen
SC Freiburg 01-10
15:30
Eintracht Frankfurt
Bayer Leverkusen 01-10
18:30
Borussia Dortmund
VfL Wolfsburg 02-10
15:30
FSV Mainz 05
Schalke 04 02-10
17:30
Borussia
Mönchengladbach
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.