Agnelli slaat terug naar critici: 'Hoe kan een club als Ajax anders groeien?'

Reacties

Andrea Agnelli is het niet eens met de kritiek op zijn plannen voor een ‘gesloten’ Champions League. De voorzitter van de European Club Association (ECA) heeft het idee dat de clubs die tegenstander zijn niet naar de lange termijn van het voetbal kijken.

Agnelli slaat terug naar critici: 'Hoe kan een club als Ajax anders groeien?'

De ECA heeft vanaf 2024 een Europees systeem voor ogen met drie competities, dat ter vervanging moet komen van de strijd om de Champions League en de Europa League zoals we die nu kennen. Tussen die competities, en het derde niveau eronder, komt dan een promotie/degradatie-regeling.

Nadat de plannen van de ECA uitlekten, kwam er vlot een tegenbeweging op gang. Reinhard Rauball, voorzitter van de Duitse voetballiga (DFL), was deze week de laatste die opstond tegen de ideeën van de ECA. Hij gaf te kennen dat Duitsland niet meewerkt aan de plannen om het Europees voetbal grootscheeps te hervormen.

Rauball maakte de vergelijking met de Amerikaanse manier van competitievoeren en zei dat ook Engeland tegen is. De oppositie komt bovenop de weerstand van zeven Spaanse clubs, die zelf ook deel uitmaken van de ECA en al aangaven niets te zien in de voorgestelde aanpassingen. Real Madrid en Barcelona behoorden niet tot de zeven.

Eerlijke verdeling
Agnelli vindt het moeilijk te verteren en heeft het idee dat niet iedereen begrijpt welk doel de ECA nastreeft. Een grondige renovatie van de Champions League en Europa League, waarbij er drie Europese competities onder elkaar ontstaan met in totaal 96 clubs, is volgens hem juist bedoeld om het geld eerlijker te verdelen onder alle deelnemende clubs.

'Het gaat erom dat we stabiliteit creëren', zei Agnelli donderdagavond, tijdens de eerste dag van een speciale ECA-conferentie op Malta. Daarom kunnen de veertig hoogst genoteerde clubs in het nieuwe Europese systeem hun positie voor het jaar erop al gedurende het seizoen veiligstellen.

'We mikken daarbij niet puur en alleen op de clubs die uitkomen in de hoogste divisie, de Champions League. Het gaat al om de clubs die in de kwartfinale spelen op het tweede niveau, wat nu de Europa League is. En van daaruit helemaal naar boven', aldus Agnelli.

'Het gaat om de ploegen vanaf plaats 16 tot en met plaats 40 of 50 op de coëfficiëntenranglijst. Dat zijn de clubs die de grootste risico’s lopen. Zij kunnen minder groei doormaken in een Europese competitie, simpelweg vanwege de beperkte toegang die ze hebben.'

Ajax als graadmeter
Als lichtend voorbeeld wijst Agnelli naar Ajax. 'Ajax bereikte dit seizoen de halve finales in de Champions League en pakte in eigen land de dubbel. Maar zij staan straks slechts in de voorronde van de Champions League. Hoe moet een club als Ajax dan groeien?', vraagt de Italiaan zich hardop af.

In de plannen van de ECA wordt het voor de grootste Europese clubs eenvoudiger om vaker tegen elkaar te spelen. Agnelli gaf eerder al aan dat dat goed zou zijn voor het spel, de fans en de samenleving en daarnaast voor culturele, sportieve en financiële ontwikkeling. Op verschillende plaatsen in Europa wordt echter gevreesd dat er zo een competitie voor de superrijken ontstaat waarin verrassingen volledig worden uitgesloten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.