'Clubs uit kleinere landen grote slachtoffer CL-hervorming'

Reacties

Voor clubs uit kleinere voetballanden wordt het vanaf 2024 mogelijk nog veel moeilijker om zich te kwalificeren voor de Champions League. De UEFA wil in de nieuwe opzet van Europese bekertoernooien topclubs nog meer (financiële) zekerheid geven.

'Clubs uit kleinere landen grote slachtoffer CL-hervorming'

Dat blijkt uit een uitgewerkt voorstel dat The New York Times inzag. De Europese voetbalbond presenteerde het plan deze week aan vertegenwoordigers van nationale competities.

In dit voorstel staat dat er vanaf 2024 drie Europese toernooien komen: twee met 32 clubs en één met 64 deelnemers. Waar teams zich nu nog via de nationale competities moeten kwalificeren voor een nieuwe editie van de Champions League, kan dat in de toekomst ook via het miljoenenbal zelf. Tussen de toernooien is wel promotie en degradatie mogelijk, al zullen hiervoor slechts vier plekken worden gereserveerd.

Javier Tebas, de voorzitter van La Liga, laakt de plannen én de communicatie. De UEFA deed namelijk alsof er sprake zou zijn van een open discussie. 'Maar er werd ons een concreet project gepresenteerd dat de UEFA samen met een aantal rijke en machtige Europese clubs heeft ontwikkeld. Dit format kan ertoe leiden dat de nationale competities worden vernietigd en dat de sportieve en financiële verschillen tussen clubs worden bestendigd.'

Real Madrid won de laatste drie edities van de Champions League.
Real Madrid won de laatste drie edities van de Champions League.

In het plan staat verder dat er in de Champions League voortaan zal worden gewerkt met vier poules met acht clubs, waarvan de topvier zich plaatst voor de knock-outfase. Volgens het Franse medium 20 minutes is de topzes van elke groep zeker van deelname in het nieuwe seizoen. Er zullen door de uitgebreidere poules meer wedstrijden worden gespeeld, mogelijk ook in het weekeinde.

ECA
De belangenvereniging voor clubs ECA toonde zich onlangs al een voorstander van een promotie-/degradatiesysteem. Verder pleit deze organisatie voor meer Europese wedstrijden. De ECA vindt verder dat de banden met de nationale competities niet moeten worden doorgeknipt.

UEFA-preses Aleksander Ceferin zei woensdag dat er nog lang geen beslissing genomen. 'Ik lees veel in de media, maar er is nog geen knoop doorgehakt. Momenteel hebben we alleen ideeën en meningen.' Wel liet Ceferin doorschemeren dat de huidige opzet zal sneuvelen. 'Ons doel is een format te vinden dat de veranderingen in het voetbal weerspiegelt. UEFA-toernooien moeten hun status als meest opwindende ter wereld behouden en tegelijkertijd moeten we een solidariteitsregeling bieden waar het hele Europese voetbal iets aan heeft.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.